Peste numai 10 zile, Marea Britanie preia presedintia Uniunii Europene, despre care cancelarul german Gerhard Schroeder spune ca se afla in cea mai grava criza din existenta sa. Cearta pe bani de la summitul care a incheiat presedintia luxemburgheza a UE a venit ca o bomboana pe coliva dupa esecurile adoptarii prin referendum a Constitutiei europene in Franta si Olanda.

Proiectul consolidarii si extinderii era deja zgaltait serios de dovada ca cetatenii tarilor membre vad Europa altfel decat liderii lor. Summitul de la Bruxelles a fost insa dovada ca si marii actori ai Uniunii vad Europa diferit. Blair vrea o cu totul alta directie decat cea in care merge motorul franco-german.

El va prelua in iulie presedintia UE cu scopul declarat de a conduce o reforma economica liberala. Berlinul si Parisul au denuntat imediat ambitia lui Blair de a plasa Marea Britanie in fruntea UE, rasturnand valorile pe care aceasta si-a fundamentat constructia pana acum. Disputa politica iscata la varful Uniunii se anunta grea si cu posibile urmari grave.

Britanicii nu doresc o aprofundare a Uniunii, ci o altfel de Europa, cu mai mult iz de piata, sintetiza situatia cancelarul austriac Wolfgang Schuessel. Un model liberal ar pune insa in pericol modelul social european, il completeaza ziarul german "Die Welt".

Deocamdata, oficialii de la Londra au incercat sa linisteasca temerile ca se incearca impunerea unui capitalism salbatic, explicand ca nu se face o alegere intre o Europa sociala si una de tip economie de piata. Si nu le-a trebuit mult sa dea exemplu Marea Britanie pentru felul in care cele doua modele se pot combina.

Puternic, dar fara aliati

Blair are acum o pozitie puternica, dar si o multime de adversari. Economia Marii Britanii ii face invidiosi pe continentali, iar Blair sta confortabil in scaunul sau din Downing Street dupa ce abia a fost reales. Dar costul politic al ambitiei lui Blair va putea fi evaluat abia dupa ce se vor linisti spiritele.

Intransigenta lui in problemele bugetului UE l-a lasat fara aliati, nemultumindu-i si pe noii intrati. Premierul britanic va trebui sa faca minuni sa-i impace in primul rand pe francezi ca sa-si poata promova reforma economica si bugetara.

Ministrul francez pentru Afaceri Europene, Catherine Colonna, i-a pus deja in vedere ca "majoritatea membrilor UE nu impartasesc viziunea britanica, iar Blair va trebui sa tina cont de asta incepand cu 1 iulie".

Parisul acuza Londra de "egoism national" impotriva intereselor comunitare

Francezii sunt foc si para ca Londra a blocat compromisul bugetar. Seful diplomatiei de la Paris, Phillipe Douste-Blazy, a facut un denunt pe un ton ca si cum ar fi strigat in targ ca Marea Britanie a decis, practic, "sa nu plateasca pentru extinderea UE", in timp ce Franta si Germania erau dispuse sa dea bani in plus.

Concluzia sa este ca Blair a facut dovada unui "egoism national" in detrimentul interesului comunitar european. Este limpede ca, acum, principala problema de rezolvat este mentinerea coeziunii celor 25, regasirea increderii intre membri actuali. In noul context, extinderea a devenit o chestiune secundara si implicit, mai greu de rezolvat. Semnalele transmise candidatilor sunt edificatoare.

"In prezent avem dificultati in a gasi o cale de convietuire in 25 si este evident ca trebuie sa fim din ce in ce mai fermi in ce priveste criteriile pentru o tara sau alta care doreste sa adere", spune acelasi Phillipe Douste-Blazy.