V-a intrebat cineva cui, cum si cu cat ati vrea sa vindeti BCR-ul? Evident ca nu si nici macar nu ar fi fost indicat, nu se poate face un referendum pe o astfel de tema. Cei care au vandut ar fi trebuit sa intrebe un guru al finantei (cum ar fi Soros sau Buffet) sau macar o casa de brokerage renumita.

Oricum, BCR-ul s-a vandut contra 3,75 miliarde din care inca nu s-a incasat nici un ban si mult asteptatul contract nu l-a publicat inca nimeni.

Austriecii n-au bani dar au idei, de astazi pana pe 26 ianuarie (daca ar sti impuscatul ce se va intampla de ziua lui), orice detinator de 15 actiuni Erste Bank poate adera la marirea de capital si poate cumpara pe 27 ianuarie inca 4 actiuni cu mai putin de 55 de euro/actiune.

De ce oare actionarul de rand austriac ar adera la aceasta marire de capital cand actiunea Erste valoreaza 46 de euro si Ing Bank si UBS au retrogradat banca austriaca de la "cumpara" la "pastreaza" sau "neutru"? Cei care au ceva cunostinte de bursa si care privesc inapoi marirea de capital din iulie 2002 pentru a finanta achizitia unei alte banci din est stiu ca tot profitul viitor al

lui BCR va fi balansat la Viena si astfel o mare parte din cei 3,75 miliarde vor fi platiti cu banii BCR-ului.

In plus pentru investitorii de la Viena exista posibilitatea sa cumpere actiuni in marja, adica platind doar 10-20% din valoarea actiunilor.

Un austriac destept cu 100 de euro cumpara 30 de actiuni Erste, adera la marirea de capital si devine actionar a 38 de actiuni Erste, asteapta ca BCR-ul sa devina efectiv proprietate austriaca si apoi are doua sanse:

1) sa ramana actionar si sa incaseze atat profitul austriac cat si pe cel romanesc sau

2) sa schimbe la anul viitor actiunile Erste cu actiuni BCR.

Sa presupunem ca 3 milioane de romani s-ar destepta si ar urmari concentrat scenariul de mai sus, peste un an BCR-ul ar reveni o proprietate romaneasca, iar daca Sif-urilor care inca detin aproape o treime din BCR ar face acelasi lucru s-ar putea sa asistam la prima preluare de la Est la Vest!

Evident, scenariul este departe de probabilitate, daca ne gandim ca, in prezent, doar 10-12.000 de romani cumpara si vand actiuni la bursa.