Relatiile comerciale dintre Romania si Moldova se dezgheata. Interesul investitorilor romani pentru Republica Moldova a crescut foarte mult in ultimii ani.

Acest interes s-a reflectat si in marirea valorii schimburilor comerciale dintre cele doua tari. In prezent, peste 200 de firme cu capital romano-moldovenesc actioneaza pe piata din Republica Moldova.

Cu toate acestea, relatiile comerciale dintre Romania si Moldova nu sunt la un nivel satisfacator, in opinia oamenilor de afaceri romani. Oportunitatile de import cele mai mari pentru firmele romanesti sunt in domeniul agricol.

Moldova exporta masiv vin, tutun, zahar si conserve. La export, pot fi acoperite toate domeniile de activitate din zona industriei si serviciilor.

Firme mari la Chisinau

Banca Comerciala Romana are o sucursala pe piata moldoveneasca de peste patru ani. De curand, si Raiffeisen Romania a urmat exemplul BCR, deschizandu-si o reprezentanta la Chisinau.

Una dintre cele mai importante investitii romanesti in Moldova este cea realizata de catre SNP Petrom, care, prin filiala "Petrom-Moldova", detine in prezent aproximativ o treime din piata produselor petroliere din Republica Moldova.

Patronat roman in Moldova

Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) va deschide in scurt timp un birou propriu la Chisinau. Scopul este colaborarea cu patronatele din aceasta tara pentru a stimula schimburile comerciale dintre cele doua state.

"Desi in ultimii ani, relatiile comerciale dintre Romania si Moldova au mers spre bine, sunt departe de nivelul necesar", considera Marian Milut, presedintele UNPR.

"Spre exemplu, Romania este abia pe locul sase sau sapte in clasamentul investitorilor straini in Moldova. Suntem depasiti nu numai de Rusia sau Ucraina, ci chiar si de Italia", a adaugat Milut.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei