Scoaterea din carti a lui Constantin Ticu Dumitrescu e ultima schema cistigatoare a Cotroceniului. Serviciile secrete respira linistit. Comunismul si Securitatea mai dau o raita prin societate. Ca sa ne intre bine in cap ca raminem un neam de convalescenti.

Nu ma asteptam ca intrebarile pe care mi le puneam in editorialul aparut in "Cotidianul" de marti sa primeasca un raspuns atit de rapid. Scriam atunci ca felul in care presedintele Traian Basescu va sprijini proiectele noului CNSAS va insemna un test al adevaratelor sale relatii cu serviciile secrete. Testul a fost dat si uleiul unor aliante gregare a iesit la suprafata.

Bratul presedintelui s-a intins din China pina pe strada Dragoslavele, unde a tras cheita noii sale jucarii politice: CNSAS. Aproape de implinirea a 35 de ani de la tezele lui Ceausescu din ’71, pritocite tot in timpul unei vizite in China, Basescu si-a pus la treaba cercul de miini indeminatice care au urzit presul tras de sub picioarele lui Constantin Ticu Dumitrescu.

Celor care se indoiesc ca presedintele implicat ar fi strain de aceasta rusinoasa conspiratie li se pot aduce prea multe exemple dovedind ca totul n-a fost decit o tradare grosolana a supusilor sai din PD, cu consensul la fel de rosu al PSD si PRM. "Este o problema de care sint mult prea departe si ca distanta, si ca interes" - a enuntat Basescu de la Beijing.

Cind era foarte aproape ca distanta si ca interes de aceeasi problema, adica simbata, la Cluj-Napoca, presedintele adevar grait-a sub forma de iesit-porumbel-gura: alaturi de Ticu Dumitrescu si Dinescu, Basescu l-a nominalizat pe cvasianonimul Corneliu Turianu (reprezentantul PD in CNSAS!) in echipa care ar urma sa reverifice cele circa 100.000 de dosare tinute sub obroc pe motivul ca ar aduce

atingere sigurantei nationale. Desigur, a sigurantei nationale comuniste, pentru ca de aceea cu care am fost contemporani dupa decembrie ’89 nici ca poate fi vorba. Turianu a fost alesul pentru ca este inversul lui Ticu Dumitrescu si starurile regimului represiv, cu exceptiile ce vor iesi curind la iveala, trebuie sa doarma pe o perna moale.

Or, perna lui Ticu era tare ca piatra din beciurile Securitatii. In timpul dezbaterii in Parlament a proiectului Legii Ticu, Turianu si-a adjudecat paternitatea definirii sintagmei de "politie politica". Echivocul rafinat ce a invaluit acest simbure al legii a produs efectele scontate, mutilindu-i spiritul si diluindu-i substanta.

"Nu ma intereseaza toate structurile Securitatii si Securitatea ca organism. (…) Poate sa fie superofiter de Securitate - nu ma intereseaza decit in masura in care a participat, a colaborat la o activitate de politie politica" - declara senatorul taranist Corneliu Turianu in 1998.

Pe o asemenea larga poarta au putut patrunde in toate structurile puterii superofiterii care nu-l intereseaza pe Turianu. Adica numai basmalele-curate din categoria lui Ristea Priboi, fost sef al spionajului ceausist.

Dincolo de potentarea simbolica a inlocuirii unui combatant anticomunist cu un carierist al justitiei comuniste, prin rocada Ticu-Turianu, seful statului restaureaza aceleasi complicitati si dependente ascunse cu serviciile secrete.

Asta desi Basescu a facut citiva ochi dulci CNSAS-ului: un nou sediu, predarea (fara cartoteca!) a 1,3 milioane de dosare din arhiva SRI, aducerea in tara a arhivelor CAER si ale Tratatului de la Varsovia.

N-au fost insa decit niste pomeni pentru uzul celor care inca mai spera ca, in setul sau de gesturi justitiare, Basescu va include si trezirea natiunii din toate amneziile legate de trecutul totalitar. La fel de promitator suna o afirmatie a aceluiasi Basescu din 16 noiembrie 2004: "Trebuie revenit la forma pe care a avut-o Legea Ticu.

Ambiguitatile legii au creat posibilitati prin care cei care au facut politie politica sa ramina bine ascunsi". Basescu si-a renegat aceste angajamente prin propulsarea lui Turianu, optind pentru o solutie pe cit de imorala, pe atit de ipocrita. Campion al bailor in multime, Basescu ne-a aruncat intr-o balta de comunism. Noul CNSAS antrenat de Basescu pare pregatit pentru o prima victorie. Invinsul ar putea fi Dan Voiculescu. Pe cit pariem?