Daca mai era nevoie de o confirmare in plus am primit-o ieri: batalia pentru CNSAS, cu Ticu Dumitrescu si Corneliu Turianu in rolurile principale, nu s-a dat musai pe frontul demascarii colaboratorilor defunctei politii secrete a lui Ceausescu.

Miza ei era cu totul alta: preluarea controlului politic al CNSAS de catre PD sau PNL, pentru folosirea dosarelor ca arma mortala impotriva adversarilor politici.

Dezvaluirile de ieri ale demisionarului Turianu, potrivit caruia numele primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu apare mentionat in mai multe dosare pentru legaturi cu Securitatea, demonstreaza o data in plus ca razbunarea prin dosare a prevalat in fata dorintei sincere de a-i dibui pe slujbasii Securitatii aciuati in politica zilelor noastre.

Trebuie sa admitem ca imaginile cu Constantin Ticu Dumitrescu si premierul Tariceanu ingrijorati de soarta informatorilor ne-au pacalit putin. Am crezut o clipa ca intr-atat de tare s-a metamorfozat PNL-ul de cand se afla la guvernare, incat chiar vrea sa faca intr-un an ce n-a facut in cinci.

Adica exact in perioada in care omul desemnat de liberali sa conduca Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, sinistrul Gheorghe Onisoru, a golanit aceasta institutie pana i-a zdrobit si bruma de credibilitate.

Doar o vorba sa ne-aducem aminte: acel CNSAS condus de liberalul Onisoru (geaba se leapada acum de el liderii PNL) i-a dat patalama lui Corneliu Vadim Tudor ca n-a facut politie politica! O asa monstruozitate n-ar fi fost de conceput nici daca institutia era condusa de un peremist sadea, daramite de un liberal.

Acum, toata lumea se spala pe maini de fostul presedinte al CNSAS, dar faptele raman in dreptul celor care i-au dat o asa responsabilitate. Iar aceia sunt, in primul rand, liberalii.

Se prea poate ca bomba aruncata ieri de Corneliu Turianu sa aiba miros de razbunare: m-a mazilit maestrul Tariceanu, dar i-o servesc si eu de nu se vede cu ce-am gasit prin dosare despre el! Corect. Turianu loveste probabil la suparare. Dar totusi ce-a vazut Turianu? Din doua una: ori turnatoriile din dosare despre primul-ministru sunt simple gogosi, ori ele au un sambure de adevar. Cine ne poate spune adevarul?

Doar CNSAS. Dar mai are CNSAS credibilitate dupa macelul liberalo-democrat si confiscarea lui Ticu Dumitrescu de catre PNL pentru razboiul cu PD si Traian Basescu? Prea putina. Problema acestei institutii este ca, dupa epoca de trista amintire Onisoru si dupa momentul caragialesc Ticu-Turianu, are imaginea prabusita si puternic politizata.

Orice dezvaluire va scoate CNSAS la iveala despre un politician sau altul care circula liber astazi printre noi, ea va fi interpretata drept razbunare politica. Alegerea lui Claudiu Secasiu are darul sa credibilizeze Colegiul CNSAS. Spre deosebire de Ticu Dumitrescu sau Corneliu Turianu, Secasiu are mina istoricului care vrea lumina in dosare si nimic mai mult. Insa el are doar un vot. Si un mandat limitat la sase luni.

Dupa care ajungem iar la mana celor suspectabili de legaturi politice interesate. De aceea, desi ieri a sarit un hop, CNSAS n-a rezolvat decat o criza de moment. Ce nu stim este cand va aparea urmatoarea schisma. Pentru ca, de aparut, sigur va aparea!