Nicolae Forminte, antrenorul lotului feminin de la Deva, nu este deloc optimist in privinta viitorului gimnasticii romanesti, desi la Internationalele Rom

Sport Total: Cum ati caracteriza situatia de la lotul feminin de gimnastica?

Nicolae Forminte: Niciodata echipa nu s-a confruntat cu o situatie atit de delicata. Echipa care ne-a incintat la Atena s-a destramat. Mai departe depindem de valoarea acestor junioare, care intra acum in focurile competitiilor.

Sport Total: Sint aceste fete valori sigure pentru gimnastica romaneasca?

Nicolae Forminte: Nu prea mai avem baza de select ie si antrenam materia prima, ca sa zic asa, de care beneficiem. Pe de alta parte, antrenorii prefera sa plece in straina tate decit sa ramina in tara si sa lucreze pe nimic. Practic, infrastructura lasa de dorit. Situat ia aceasta de criza nu-i recenta, ea a inceput mai demult.

Nu este normal ca nationala feminina a stat, la precedentele competitii, din ultimii ani, in 6-7 sportive.

Sport Total: Pregatiti terenul pentru un eventual esec la Europenele de la Volos?

Nicolae Forminte: Eu doar trag un semnal de alarma. Junioarele despre care v-am vorbit incep abia acum sa iasa in evidenta.

Sport Total: Selectionerul lotului masculin al Frantei a afirmat ca noi, romanii, avem intotdeauna talentul de a iesi cu bine din situatii dificile...

Nicolae Forminte: Cred ca are dreptate. Dar cu incropeli de la un concurs la altul nu se mai poate continua. Si, din nefericire, lucrul este valabil pentru intreg sportul romanesc. Eu sper ca staff-ul managerial din cadrul Federatiei sa gaseasca solutiile pina nu va fi prea tirziu.

Sport Total: Concret, la ce va referiti?

Nicolae Forminte: La infrastructura de care aminteam mai devreme. Stimularea antrenorilor, baze sportive adecvate si alte asemenea sint o condit ie sine qua non pentru a ne mentine in elita mondiala. Si as vrea sa mai adaug ceva aici: noul sistem de punctare a modificat practic gimnastica mondiala. Este posibil sa avem o noua configuratie a ierarhiei, din care nu doresc sa fim scosi.

Sandra Izbasa e lider

Izbasa a cistigat concursul la individual compus, care s-a desfasurat simbata. Ea a obtinut 60,800 de puncte. Locul doi a fost ocupat de Dana Druncea, cu 55, 950 de puncte. In finalele de ieri, Izbasa a mai obtinut o medalie de aur la sarituri si alta de argint la paralele, proba care a fost cistigata de Steliana Nistor.

Izbasa a mai obtinut aurul la sol cu 15,400 de puncte si locul II in finala la birna cu 15,700 de puncte.

Apolzan, optimist

Mircea Apolzan, secretarul federatiei romĺne de specialitate, e de parere ca gimnastica romĺneasca se afla pe un drum ascendent. „Mergem inainte, indiferent de scandaluri. Trebuie sa ne mentinem in elita gimnasticii mondiale. Am incredere in generatiile care vor veni", a declarat oficialul FRG.