Lipsesc investitorii din piata, lipsesc si banii si tranzactiile

Este adevarat, a inceput o luna noua, dar cum a inceput este o problema care ramane de clarificat.

S-a simtit lipsa catorva emitenti in piata, cam toata saptamana existand o medie de circa 20 de emitenti zilnic opriti de la tranzactionare, s-a simtit si lipsa investitorilor in piata, sau poate a increderii lor in situatiile ce vor urma la nivelul bursei.

Cert este ca datorita starii de incertitudine si de asteptare intreaga bursa este in scadere, in special pe partea de lichiditate si volatilitate. Oare va putea raportul de tara sa atraga investitorii straini pe piata noastra bursiera sau va dobori si acesta bursa pentru inca vreo cateva saptamani?

Poate ca ar trebui sa lasam in urma trecutul, sa uitam micile si marile probleme intampinate la tot pasul de la inceputul anului, ca pana la urma si bursa, ca si viata, are uneori pase proaste si daca astea nu ar exista nu ne-am mai da seama atunci cand merge bursa bine.

Cea mai saraca evolutie saptamanala din acest an

Dupa cum am subliniat si mai sus, saptamana aceasta evolutia bursiera a fost foarte lenta si foarte putin activa, valoarea totala tranzactionata fiind in scadere cu 45,5%, cifra atinsa fiind de 107,18 milioane RON.

Volumele de asemenea au fost in scadere cu 51,35%, cantitatea tranzactionata in aceste zile fiind de 157,44 milioane de actiuni. Mentionez ca aceasta saptamana a marcat cea mai slaba evolutie de pana acum, de la inceputul acestui an, volumele si lichiditatea fiind la cele mai reduse cote.

Cu 14 societati in crestere, 18 societati in stagnare (oprite de la tranzactionare) si 32 in scadere, ne va rezulta clar un trend putin descendent.

Indicele BET(care cuprinde cele mai reprezentative 10 societati de la BVB) a coborat cu 182,5 puncte, pana la valoarea de 7316,7 RON, adica -2,43%, la fel si indicele BET-C (cuprinde toate actiunile de la BVB) a scazut pana la valoarea de 4336,4 RON, cu 2,71%.

Indicele ROTX (reflecta evolutia celor mai puternice 7 companii listate la bursa de la Viena) a urmarit de asemenea un trend descendent, un minus de 2,33 procente si a terminat saptamana in 16.320,4 RON.

In continuare in tabelul de mai jos putem urmari in ordine descrescatoare topul evolutiilor emitentilor inscrisi in cele 2 categorii ale bursei, top care, odata cu aprecierea/deprecierea pretului, ne reflecta si lichiditatea emitentilor.

In cazul SSIF Broker Cluj, aceasta scadere a venit in urma hotararilor AGA si AGEA SSIF Broker Cluj din data de 25 martie 2006, cand s-a aprobat majorarea capitalului social de la valoarea de 31.870.393 RON la 55.000.000 RON, prin emiterea de actiuni gratuite.

Data de inregistrare este 10.04.2006 de unde rezulta ca ultima zi in care a fost posibila achizitionarea pentru a putea beneficia de actiuni gratuite a fost 05.04.2006, data de la care, firesc, actiunile au inceput sa scada pana la noua valoare reala.

Segmentul DEAL-urilor a fost ceva mai activ in aceasta saptamana dar cu volume destul de mici, schimburile efectuandu-se in special cu titluri SIF3 (Transilvania) si SIF1 (Banat-Crisana).

Evolutia SIF-urilor, in continuare slaba

Nici pentru aceasta saptamana investitia in SIF-uri nu a insemnat o strategie prea inteleapta, acestea dezamagind alaturi de majoritatea emitentilor. Totalul volumelor a fost in scadere cu 58,02% si valoarea totala, de 40,07 milioane RON, este cu 58,11% mai mica decat cea din saptamana precedenta.

Indicele BET-FI a mai coborat cu 1,8 procente, valoarea de 45.293,9 RON fiind cu 829,3 unitati mai mica decat saptamana trecuta.

Cea mai buna evolutie dintre SIF-uri a fost inregistrata din nou de SIF Transilvania, care a reusit sa incheie saptamana cu un plus de 0,97%, care s-ar materializa in 0,0200 RON/actiune.

Valoarea totala tranzactionata a fost de 11,9 milioane RON si reprezinta o pondere de 11,11% din totalul pietei, pretul de inchidere pentru SIF3 s-a stabilit la 2,0900 RON/actiune.

Dintre SIF-urile cu evolutii negative, SIF Oltenia (SIF5) a prezentat ceva mai mult interes ea inregistrand si cea mai mica scadere procentuala dintre acestea. Caderea cu 0,0400 RON/actiune a insemnat coborarea cu 1,53% a pretului pentru SIF5, care in inchidere s-a stabilit la 2,5700 RON/actiune.

SIF Oltenia a anuntat ca incepand cu data de 10 aprilie 2006 rezultatele finale pentru anul 2005 vor putea fi gasite la adresa de intrenet www.sifolt.ro precum si la sediul din Craiova si celelalte reprezentante din restul tarii.

Banca Transilvania a inceput sa scada

Si domeniul bancar sufera de lipsa investitorilor, la fel si aici scazand valoarea tranzactionata cu 29,78%, volumele bancilor BRD si Transilvania au inregistrat scaderi iar cel al bancii Carpatica a inregistrat cresteri, astfel volumul total scazand doar cu 6,5%.

Banca BRD nu a contribuit la scaderea indicelui BET sau BET-C, ea fiind singura dintre banci care a inchis saptamana pe verde. Este adevarat ca aprecierea cu 0,1000 RON per actiune nu reprezinta decat un +0,59% pentru BRD, dar tot este mai bine decat un minus la fel de mic.

Lichiditatea bancii a scazut cu circa 39% fata de saptamana trecuta, dar ca pondere in piata, acel 14,06% (contravaloarea a 15,07 milioane RON) a reprezentat a doua lichiditate a pietei, dupa Petrom Bucuresti.

In sfarsit banca Transilvania incepe sa dea semne de slabiciune, neputincioasa in fata tendintei generale a pietei, nu este exclus sa-si revina totusi, la un trend crescator al bursei.

Valoarea tranzactionata pe TLV a atins o pondere de 11,8% din totalul BVB, o valoare de 12,64 milioane RON, in scadere cu 25,1% fata de saptamana trecuta.

Pretul de inchidere al unei actiuni a fost de 1,4600 RON, cu 0,0300 RON mai mica decat in sedinta din vinerea trecuta.

Investitorii interesati de Banca Comerciala Carpatica (BCC) au fost mult mai activi decat in saptamana precedenta, dar totalul tranzactionat de 1,74 milioane RON este inca o valoare destul de mica pentru capacitatea ei.

Nu a fost de bun augur aceasta perioada pentru BCC, plusul de investitori transformandu-se intr-un minus de 5,6%, mai exact 0,0350 RON/actiune, fapt de a coborat cotatia sub pragul de 0,6 RON, la pretul de inchidere de 0,5900 RON/actiune.

Realizarile companiilor petroliere inca nu sunt reflectate la bursa

Activitatea marilor companii petroliere Petrom Bucuresti si Rompetrol Rafinare Constanta ne reflecta o imagine de prosperitate si extindere atat pe piata nationala cat si pe cea internationala, dar ce ne facem ca in piata de capital rezultatele acestora inca nu sunt tocmai roz.

Pentru investitori se pare ca stirile negative au o influenta mai mare decat ar prezenta-o faptele concrete, realitatea.

In aceasta saptamana societatea Petrom Bucuresti a avut de furca din cauza anuntului de vanzare a unui pachet de 8% din actiunile Petrom catre salariatii ei.

De ce aceasta reactie de scadere? Reactia provine din faptul ca salariatii primesc aceste actiuni la un pret foarte bun de 0,2 RON si acestia ar putea sa le vana instantaneu la pretul de pe piata, fapt ce ar cobori destul de usor cotatia SNP-ului.

Nu-i nimic, ne luam dupa zicala, vinde pe zvon si cumpara pe stire, si o scoatem noi la capat.

Evident ca la asemenea evenimente SNP a scazut destul mult in aceste cateva zile, cei 0,0400 RON/titlu doborand cotatia cu 7,08%. Ultimul pret oferit pentru o actiune Petrom a fost de 0,5250 RON, iar valoarea totala tranzactionata in piata a fost de 16,74 milioane RON echivalentul unei ponderi de 15,63 din totalul BVB.

Tot saptamana aceasta, intr-un comunicat al agentiei MEDIAFAX, am aflat ca Petrom va prelua compania MOL Aviation Romania, precum si 30 de benzinarii de la subsidiara romaneasca a grupului petrolier ungar MOL, urmand sa ofere in schimb 11 statii de alimentare Petrom si OMV, si o diferenta in bani.

Rompetrol Rafinare Constanta nu a avut o evolutie spectaculoasa zilele acestea, variatiile au fost acceptabile si ceea ce este mai important ca a reusit sa incheie saptamana pe crestere.

Volumele au fost foarte mici, ponderea din totalul BVB abia ajungand la 5,38%, iar cresterea a fost doar de 0,99%, ultimul pret fiind de 0,0918 RON/titlu.

Conform unui comunicat Mediafax, Compania Rompetrol Petrochemicals, membra a grupului Rompetrol, va produce si furniza firmei americane Dow Chemicals polimeri sub marca Dow, in baza unui contract valabil pentru 14 ani, semnat marti de cele doua parti.

Dow Chemicals, inregistrata in Statele Unite ale Americii, este una dintre cele mai mari companii producatoare de polietilena la nivel mondial. Firma are operatiuni in 175 de tari si vanzari anuale de 46 de miliarde de dolari.