Dupa aproape doi ani de calugarie politica, Theodor Stolojan a iesit din chilia de la Cotroceni. Pare exasperat si anunta revolutii de catifea. Impins din spate de presedintele Traian Basescu, Stolo are in fata un cimp plin de mine. Merge, deocamdata, mai departe.

Stolojan este un personaj cumsecade si de treaba. Adica bun de pus la treaba de altii. Distribuit in diverse roluri, Stolojan a facut ceea ce stia cel mai bine: sa trudeasca din greu, ca un „work-dependent" pentru care munca devenea cea mai placuta osinda. E greu situabil in clasa politica, pentru ca politicul si fauna creata de acesta ii repugna.

Cind i s-a pus in fata o partitura politica, a interpretat-o ca pe o corvoada. Imaginea sa a fost mereu aceea a unui animal (politic) de povara, girbovit de misiunea atribuita si straduindu-se din rasputeri s-o duca pina la sfirsit. Onest si de o sinceritate laudabila intr-o lume dominata de cabotinism si demagogie, Stolojan are farmecul celui iesit din rind, al atipicului de serviciu.

Nu se trage din genul „latrans", are o retorica uscata si s-a ferit pe cit s-a putut de zonele cu turbulente politice. A avut insa ghinionul ca multe dintre intreprinderile sale sa insemne tocmai onorarea unor comenzi politice venite cind de la stinga, cind de la dreapta.

Lipsit de instincte politice si inapt sa vada mai departe de primele doua-trei mutari ale unor jocuri strategice in care a intrat fara o busola proprie, Stolojan s-a lasat dus de val dupa ce a fost convins ca trebuie sa pluteasca intr-o anumita directie.

Cind directia respectiva era pavata cu impovaratoare interese politice, Stolojan n-a trisat, ci doar a mai bifat o cazna careia i s-a devotat din rasputeri cu credinta ca serveste o cauza justa.

Ultima miscare a lui Stolojan, aceea de a reveni in politica activa, reformind PNL si punind la cale planuri marete, cum ar fi eliminarea lui Tariceanu sau fuziunea cu PD, pare halucinanta. Dupa aproape doi ani de mutenie, Stolojan a prins subit glas si iese la bataie fara sa se fi consultat cu apropiatii sai.

Cu exceptia presedintelui Basescu care, incontestabil, inseamna de unul singur mai mult decit o armata. Momentul ales este insa eminamente inoportun. Raportul Comisiei Europene de saptamina viitoare atirna de un fir de ata si m-as fi asteptat la mai multa cumintenie si prudenta din partea lui Stolojan. Viseaza sa se intoarca la matca liberala prin declaratii facute intr-o emisiune televizata.

Nu explica insa cum ar putea fi compatibile anuntatele sale revolutii politice cu calitatea apolitica de consilier prezidential. A invatat pe de rost agenda lui Basescu, o recita cu opintiri si vrea s-o puna in practica, in speranta ca va reusi sa darime redutele in fata carora presedintele a capitulat.

Nu exclud ca obsesiile sale, mai ales acelea legate de Patriciu, sa se fi construit in urma accesului la aceleasi partial indoielnice surse ofertate sefului statului de Serviciile Secrete.

Chiar daca liberalii nu arata prea bine in sondaje, Stolojan omite ca situatia interna din PNL ramine stabila, iar filialele judetene, cu toate aranjamentele acestora in plan local, ar putea fi deranjate de pogorirea in mijlocul lor a unei figuri care, de atita amar de vreme, n-a avut nici o reactie la meciul brutal dintre Basescu si liberali.

Devotat lui Basescu, la fel cum a crezut in steaua lui Iliescu ori Stoica, Stolojan pare sa uite postura in care s-a trezit anul trecut, cind o similara tentativa a sa de reinsertie in PNL s-a incheiat cu un esec jalnic.

Scenariul cu motiunea de cenzura sustinuta si de PD si postarea lui Stolojan in fruntea noului Guvern fac abstractie de multe dintre necunoscutele intereselor proprii ale partidelor parlamentare. Presupunind totusi ca acest scenariu va reusi, ramine de vazut daca liberalii se vor lasa reprezentati de un Stolojan mai atras de tehnocratie si tintind schimbarea liniei politice a partidului.

Bizuindu-se doar pe sprijinul lui Basescu, Stolojan se lanseaza, in seria probatelor sale inabilitati politice, intr-o cruciada pregatita in pripa. Sabia pe care, momentan, a scos-o din teaca e din lemn.