Descumpanirea pare sa fi pus stapanire pe investitorii de pe pietele internationale. In ochii lor nu mai sunt relevante nici analiza tehnica, nici cea fundamentala, nici datele macroeconomice. De netagaduit ramane doar teama generalizata care domneste de o luna si jumatate incoace. Ca si instinctul gregar, caruia i s-a gasit un nume mai magulitor: e "trendy" in zilele astea sa vinzi.

Desi cu indoiala in suflet, investitorii se alatura turmei, nemultumiti ca nu au vandut mai devreme. Totusi, speranta inca nu a murit: cu putina sansa, aceasta moda o sa mai dureze iar ei vor putea cumpara mai ieftin aceleasi active de care de-abia s-au despartit.

Stau si ma intreb: cand or termina ceea ce au de vandut ce or sa mai faca? Poate isi vor da seama ca nu e inteligent sa fii numai pe cash sau cu tone de Put-uri cumparate in conditiile in care nici rezultatele financiare ale majoritatii companiilor nu sunt mai slabe, nici estimarile nu sunt pesimiste si nici economia globala nu da semne de prabusire.

Atunci vor fi din nou pe val portofoliile "Long", se va purta iar culoarea verde iar cafenelele orasului se vor reumple de clienti care din P&L-ul zilei vor da "un rand la toata lumea".

Personal, nu ma incanta sa fiu in ton cu ultima moda, nici sa ma imbat cu un P&L bazat numai pe o "irrational exuberance". Incerc doar ca, urmarind parada evenimentelor pe podiumurile lumii si influentele lor asupra pietelor, sa alcatuiesc o cronica "la rece" a aspectelor care conteaza.

De fapt, de ce acesta frica globala? Ca Federal Reserve va ridica din nou dobanda de referinta pentru dolar? Atata tot? Adica dupa doi ani de zile de FED pus pe pe "pilot automat", cu o scumpire a creditului cu 0,25% la fiecare sedinta, tocmai acum s-a nascut aceasta spaima ca FED-ul va continua si in iunie pe acelasi traseu? Hmm, pare cam trasa de par...

Sa fie oare temerile generate de cresterea pretului petrolului si a altor materii prime? Nici asta nu se poate constitui intr-un argument, pentru ca in perioada recenta cotatiile acestora au scazut, dar nu au avut nici un efect pozitiv asupra pietelor de capital internationale.

Investitorii (si aici ma refer la marile fonduri de investitii si nu la micii investitori) au modele computerizate de investitii si soft-urile lor au dictat: vinde! Modelele matematice s-au bazat pe un input prea putin in consonanta cu aceasta stiinta: incertitudinea.

Va ridica FED-ul dobanda la 5,25% la finele lunii iunie, sau va face o pauza? Va suporta economia americana inca o scumpire a creditului sau nu? Cum estimarile FED-ului releva o slabire a ritmului de crestere economica in perioada urmatoare, este inflatia un pericol chiar atat de mare incat sa justifice 5,25% sau poate 5,5% pana la toamna? Nu exista cumva riscul sa avem un "hard landing" al economiei americane si automat si al celei globale?

Sa studiem putin cateva cifre: luna trecuta s-au creat numai 75,000 de noi locuri de munca (fata de 175,000 estimate), rata somajului a inregistrat o scadere surprinzatoare (numai 4,6%, fata de 4,7% luna precedenta), iar cifra castigurilor medii salariale a crescut cu numai 0,1% fata de 0,3% estimari.

Judecand dupa aceste cifre, scorul este 2-1 in favoarea unei posibile decizii a FED de a lasa dobanda neschimbata la sedinta de la sfarsitul lunii. Ulterior insa sunt comunicati indicii preturilor produselor de import si de export, ambii inregistrand cresteri insemnate fata de estimari (1,6% fata de 0,7% si respectiv 0,7% fata de 0,3%). Scorul devine acum 2-2, adica din nou incertitudine.

In plus, recentele declaratii ale lui Ben Bernanke nu au avut nicidecum darul sa limpezeasca apele. "FED-ul trebuie sa ramana vigilent asupra inflatiei, in conditiile in care economia americana se indreapta spre o perioada de slabire a cresterii economice". Interpretat in spiritul lui Trichet, termenul "vigilenta" ar putea constitui un semnal al intentiei de a ridica dobanda de referinta.

Dar apoi a urmat fraza prin care sugera ideea ca ridicarile de dobanda facute acum ceva timp (inclusiv cele ordonate de Greenspan) inca nu si-au facut simtit efectul in economie. Adica acel "lagging effect".

Cu alte cuvinte, FED-ul este intrucatva alarmat de un posibil pericol al inflatiei dar estimeaza o slabire a ritmului economic si este constient ca inca nu au aparut in economie franele puse in lunile recente. Rezumand, scorul se pastreaza 2-2, adica tot incertitudine.

Nu este de exclus nici temerea ca FED-ul va da dovada de exces de zel, ceea ce ar face sa se repete istoria anilor 2000-2001. Sub impulsul acesteia indicii principalelor piete internationale de capital s-au inscris pe o linie descendenta saptamana trecuta: Dow Jones -3,16% la 10.891,92, S&P 500 -2,79% la 1.252,30, Nasdaq 100 -3,84% la 1.550,97.

Nici Europa nu s-a lasat mai prejos: DAX30 din Germania -3,92%, situandu-se la 5.464,08 puncte, FTSE100 de la Londra -1,9%, la 5.655,2, iar indicele pan-european EuroStoxx50 -3,19%, la cota 3.520,99. Aceste scaderi ale indicilor reflecta aversiunea fata de risc a investitorilor generata de tot de incertitudine.

Una peste alta, nu se poate estima cu acuratete daca FED-ul va ridica sau nu dobanda de referinta la finele lunii iunie.

Si nu numai ca nu o pot face investitorii, dar nu e decis nici FED-ul! Din declaratiiile recente rezulta limpede ca in comitetul federal exista doua tabere: una care subliniaza pericolul inflationist si cealalta care ia in considerare semnalele recente de slabire, privite atat prin prisma industriei si a serviciilor, cat si prin prisma pietei imobiliare.

Cum in perioada recenta FED-ul a indus ideea unei politici "vazand si facand", bazata pe datele macroeconomice survenite pana la momentul sedintei decisive, CPI, PPI si Consumer Conficence de saptamana aceasta poate ca vor avea darul sa aduca o unda de lumina in negura incertitudinilor.

Daca datele se vor dovedi inflationiste, este posibil ca piata sa mai scada, dar nu mult. Short-istii au deja profituri substantiale si vor deveni din ce in ce mai dornici sa isi inchida pozitiile. Daca datele vor determina un scor 3-2 in favoarea unei pauze, vom putea fi martorii unui "rebound de usurare".

Pe plan mioritic balonul de sapun s-a spart deja de o vreme si nu prea se gasesc bani pentru vulcanizare.Scaderea dramatica a actiunilor ERSTE si OMV a atras si prabusirea suratelor romanesti mai ales a sif-urilor, aceste struto-camile financiare , gestionate de oameni nu atit de controversati pe cit de ignoranti.Daca cumva vreti sa investiti ar fi bine sa va uitati doar la societati manageriate

de straini iar daca vreti sa speculati la BVB actiunea RRC pare foarte atractiva pentru….OMV si deci si pentru speculatii ,dar doar sub 700 rol.

Pentru cei ce cred ca bursa romana a atins fundul oceanului si nu poate decit sa se redreseze spre suprafata….. nu uitati ca se poate si sapa.

La fel cum de ceva vreme au fost la mare cautare pietele pe crestere, acum recent cele pe scadere sunt "trendy". Nu uitati insa ca moda e nestatornica, iar la bursa trendy inseamna sa fii pe trend.