OMV, actionarul majoritar al Petrom, este acuzata de angajati ai Doljchim ca se foloseste de intermediari pentru a realiza, la combinatul de la Craiova, profituri mai mari decat raporteaza.

De ani buni de zile, Grivco, firma lui Dan Voiculescu, detine un rol important in viata principalului combinat de ingrasaminte din Romania, Doljchim Craiova. si asta pentru ca, din pozitia de trader, este unul dintre principalii intermediari ai exporturilor producatorului oltean.

Dan Voiculescu a anuntat, de altfel, ca in cazul in care OMV, actualul proprietar, va dori sa vanda sau sa externalizeze Doljchim este interesat sa il preia in administrare. Alaturi de Grivco, in jurul Doljchim a mai gravitat firma Interagro, apartinand omului de afaceri Ioan Nicolae, dar si mai multi traderi, aflati in proprietatea unor afaceristi turci.

De exemplu, Chemtrans, un partener important al Doljchim, este detinuta in procente egale de Kafali Mesut si Firat Celiparmak, iar Ferex Internationali ii are actionari pe Sadioglu Hayim si Eluasvili Eliau.

Petrom a cumparat Doljchim in 1998, principalul motiv fiind acela ca materia prima folosita la Craiova erau gazele naturale pe care le producea fosta companie nationala. De exemplu, in 2005, Petrom a livrat catre Doljchim, la pret de transfer, 680 milioane metri cubi de gaze naturale, cu 5% mai mult decat in 2004.

Este vorba de circa 10% din cantitatea totala de gaze naturale extrasa de Petrom intr-un an. “In 2004, Petrom a livrat catre Doljchim aproximativ 646,5 milioane metri cubi de gaze naturale, reprezentand 11,8% din cantitatea totala de gaze comercializata”, spun surse din companie.

Avantajul Doljchim ar fi acela ca primeste gazele naturale la un pret sub media celui de piata, motiv pentru care poate realiza profituri mai mari. Acest lucru este posibil pentru ca piata gazelor naturale nu este inca liberalizata.

Asa cum spuneam, timp de sase ani, exporturile Doljchim au fost intermediate de catre traderii amintiti, iar acestia au realizat profituri importante.

Preluarea Petrom de catre OMV a stricat insa planurile firmelor care exportau productia Doljchim. Austriecii au schimbat macazul.

Intr-un document al unui angajat de la Doljchim Craiova, se arata ca Doljchim exporta acum produsele prin intermediul firmei Agrolinz, aflata in proprietatea OMV.

Integral in Capital