Asa cum filmele lui Almodovar sunt considerate telenovele culte, si „Crank“ poate fi categorisit drept un film de actiune „cult“.

Pentru a avea reprezentarea corecta a acestei categorii, ar trebui sa incercati un mix intre „The Fast and the Furious“ sau „Triple X“ si „Snatch“, ceea ce nu este deloc dificil, mai ales ca Jason Statham a fost unul dintre protagonistii peliculei care i-a adus celebritatea lui Guy Ritchie si are cateva din trasaturile dominante ale lui Vin Diesel.

„Crank“ are toate ingredientele unui film de duzina: mafioti, batai, crime, injuraturi, impuscaturi, curse nebunesti cu masina, sarituri din elicopter, o fata frumoasa, un erou care ii face pe toti etc. Si totusi, ce-l deosebeste de un „action“ clasic?

In primul rand, scenariul ne ofera o poveste deloc previzibila, care porneste de la un fapt inedit: lui Chelios (nu e o traducere stupida, chiar asa se numeste personajul principal!) i se injecteaza in somn o otrava care urma sa-l ucida in 24 de ore si care are un singur inhibitor - adrenalina.

Prin urmare, in cautarea unui antidot, el traieste „la max“ fiecare minut. Sa nu va ganditi cumva ca, in cele din urma, gaseste antidotul si... happy end! Ar fi insemnat ca am laudat degeaba scenariul. Apoi, Statham are un stil incredibil de personaj secundar ajuns, printr-un concurs inexplicabil de imprejurari - principal, iar prestatia sa este pur si simplu verosimila.

Nu in ultimul rand, umorul este dozat corect, ceea ce te face sa privesti scene supertensionate fara sa scrasnesti din dinti.

Din pacate, filmul are ghinionul sa ruleze simultan cu „Borat“, „A Good Year“, „Children of Men“ si cu ultimul James Bond. Cu toate astea, daca va faceti timp pentru el, nu veti regreta!

Razbunare si adrenalina

SUA, 2006

Titlul original: Crank

Scenariul si regia: Mark Neveldine & Brian Taylor

Distributia: Jason Statham, Amy Smart, Efren Ramirez, Jose Pablo Cantillo, Carlos Sanz

Actiune, 87 minute

Rating IMDB: 7/10

Rating SFin: 8/10