Colegii de breasla ai "colindatorilor" de la metroul bucurestean au un repertoriu diferit pentru subteranele din Paris

Circa 50.000 de romani locuiesc in Franta, majoritatea in Paris, dupa cum arata datele ambasadei. Daca cei mai multi sunt medici, avocati, muncitori in constructii, patroni de restaurant, angajati la firme de IT, studenti sau doctoranzi, un numar deloc neglijabil se ocupa cu cersetoria.

Ora 14, metroul parizian, linia care duce spre Louvre. Un muzicant ambulant, cu tenul inchis la culoare, umbla din vagon in vagon cu un casetofon si un microfon. Daca nu ar fi cantat romaneste, ai fi putut crede ca este fie marocan, fie algerian. Din casetofon urla melodia "Drumurile noastre", interpretata de Dan Spataru. Play-back-ul nu este acceptat.

Barbatul da drumul la microfon si incepe sa cante de ti se rupe inima. Chiar si daca nu intelegi versurile. Pentru ca i se pare ca nu i-a convins pe pasageri, apasa pe "foreward" si incepe sa cante mai multe melodii ale formatiei O-Zone, candva in topurile din Germania si Franta. Intr-un pahar luat de la vreun fast-food parizian strange banii.

La auzul unei intrebari in limba romana se grabeste sa coboare din metrou. Adolescenti romani de 16-17 ani nu pastreaza traditia lautareasca a cantatului live. Dau drumul la casetofon, injura in romaneste cu zambetul pe buze, ca tot nu intelege nimeni, iar la finalul manelei cer pasagerilor din metrou recompensa pentru prestatie. Cine ii cunoaste stie ca cersetorii si-au impartit teritoriile. Fiecare linie de metrou cu reteaua ei.

Manele pe post de muzica traditionala in restaurantele romanesti

Romanii parizieni care vor sa petreaca Sarbatoarea Craciunului frantuzeste, adica la restaurant, dar mancand romaneste, au la alegere trei localuri. Restaurantul Doina, langa Turnul Eiffel, isi asteapta clientii cu muzica romaneasca si, pe alocuri, influente de manea, pentru a incalzi atmosfera.

Vitrina aminteste de restaurantele de stat de pe vremuri: Florin Piersic si Stela Popescu cand au fost la Paris, cateva sticle de Tamaioasa si niste Mos Craciuni impodobiti cu tricolor. In partea de est a capitalei franceze, un alt restaurant romanesc, "Elena", ofera salata de vinete, zacusca, ciorba de burta.

Clientii stramba din nas cand vad calitatea serviciilor: manele pe post de muzica traditionala, pahare din seturi diferite si personal care nu a invatat inca sa-si trateze clientul cu politetea frantuzeasca.

Integral in Adevarul