Parintii pregatesc o noua generatie de copii, in care grijile sunt preluate de bona, meditator sau de profesorii de dans, balet si inot. O generatie care nu se mai chinuieste sa-si faca temele singura, ci primeste totul de-a gata. Din ce in ce mai preocupati de profesie, parintii incep sa-si transfere indatoririle profesionistilor, deveniti parinti de ocazie pentru micuti.

Specialistii spun ca exista avantaje si dezavantaje, insa problemele intervin atunci cand parintii uita ca au copii.

Peste 20 de cereri de bone pe zi

Daca, anul trecut, in Bucuresti erau inregistrate 17 agentii specializate in recrutarea de bone, acum numarul acestora ajunge la 50. Cererea a crescut pentru ca din ce in ce mai multi parinti apeleaza la astfel de servicii. Motive sunt mai multe.

Antoaneta Istrate, managerul agentiei de recrutare bone Antoanette Services, spune ca, in ultimul timp, parintii au renuntat sa mai apeleze la serviciile bunicilor pentru a-si creste copiii si isi indreapta atentia spre profesionisti: „Parintii din ziua de azi considera ca bunicii isi rasfata prea mult nepotii. Asa ca cer ajutorul unei agentii specializate”.

Daca, pana acum, parintii aveau nevoie de bona pentru copiii de peste 4 ani, in acest moment agentiile inregistreaza o avalansa de cereri pentru nou-nascuti. O explicatie ar fi aceea ca mamele prefera sa se intoarca la serviciu imediat dupa ce au nascut si nu mai stau acasa in concediul postnatal de doi ani.

De asemenea, parintii au inceput sa renunte sa-si dea copiii la camin, pentru ca nu mai au incredere in aceste servicii si se tem pentru sanatatea micutilor. „Noi primim in fiecare zi peste 20 de cereri de bone”, precizeaza Antoaneta Istrate.

Profesia le ocupa parintilor aproape tot timpul

Cosmina Georgescu a nascut acum cateva luni si, imediat, a angajat o bona pentru bebelus. „A trebuit sa ma intorc la serviciu pentru ca, altfel, imi pierdeam jobul. Parintii mei au imbatranit si am considerat ca este mai bine sa apelez la cineva din afara, ca sa nu creasca un razgaiat”.

Cosmin Solea este taticul a doi copii. Spune ca fara bona „ar fi trebuit sa ne lasam carierele la o parte si eu, si sotia”. El afirma ca bona indeplineste rolul de parinte la nivel primar si „suplineste doar artificial afectiunea parintelui”.

Recunoaste insa ca acum este foarte linistit fiindca cei doi copii ai sai sunt in siguranta, fiind ingrijiti si supravegheati non-stop.

O alta mamica, Emilia Perta, spune ca fetita ei s-a obisnuit foarte mult cu „tusica” - femeia care are grija de Crina. Emilia intentioneaza sa o pastreze pe femeie pana cand intra fetita la facultate. „Ne ajuta foarte mult. Ea o duce pe Crina la gradinita, ea o aduce, o scoate la plimbare, o hraneste...”.

Integral in Evenimentul Zilei