A devenit deja un cliseu: cand amintesti de SUA, este inevitabil sa nu faci legatura cu asa-zisul „vis american“. Realitatea arata insa ca, din multe puncte de vedere, „visul american“ este mult mai amar decat cel european. In primul rand, obtinerea unui loc de munca in SUA este o misiune grea, care de multe ori se poate solda cu insuccese.

Se spune ca America este „tara tuturor posibilitatilor“, dar este si tara cu cel mai mare numar de imigranti si cu locuri de munca din ce in ce mai putine. Cine se aventureaza acum sa aleaga drumul SUA trebuie sa stie ca nu va avea o misiune usoara. Sa faci cariera acolo e cu mult mai greu decat in Europa.

Acest lucru este sustinut si de statisticile oficiale, care arata ca in ultimii ani in tarile europene s-au creat aproximativ 12 milioane de locuri de munca. Acest lucru s-a intamplat doar de la introducerea monedei unice europene, in ianuarie 1999.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat ca moneda europeana a reusit sa creeze mai multe locuri de munca decat numarul total al celor infiintate in Statele Unite ale Americii in aceeasi perioada.

Ce se cauta

Totusi, daca aceste argumente nu au reusit sa va convinga de faptul ca un loc de munca in America se gaseste destul de greu, trebuie sa stiti ca exista mai multe programe derulate sub patronajul Guvernului SUA, prin care se pot obtine contracte de munca in aceasta tara.

Unul dintre ele este programul H2B, initiat de Departamentul de Stat, prin care sunt oferite 250 de joburi in turism, constructii, gradinarit, gastronomie. Pentru sume cuprinse intre 7 si 12 dolari/ora, un roman poate lucra ca asistent vanzari, casier, receptioner, paznic, ospatar, patiser, bucatar etc.

Contractele sunt de sase pana la zece luni, iar aplicantii trebuie sa vorbeasca la nivel mediu engleza si sa nu aiba mai mult de 40 de ani.

Oferte pentru studenti

Cele mai multe oferte de munca din SUA vin pentru studenti, tinerii avand posibilitatea sa lucreze in domeniul hotelier/restaurante, vanzari, administratie sau secretariat. In aceasta perioada, firmele de recrutare si plasare forta de munca in strainatate sunt in plina campanie de organizare a unor targuri de joburi.

Ceea ce trebuie sa stie studentii care viseaza la un loc de munca in SUA este ca societatile care le intermediaza plecarea percep comisioane care pot ajunge la cateva sute de dolari. In plus, transportul si taxele adiacente sunt suportate tot de candidat.

Cei mai tari angajatori

Un clasament publicat de revista „Fortune“ releva ca in topul celor mai buni angajatori din SUA, primele locuri sunt ocupate de Google, de compania de biotehnologie Genentech si de lantul de supermarketuri Wegmans Food Markets.

Criteriile care au dus la pozitionarea in varf a acestor angajatori au legatura atat cu numarul de locuri de munca, cat si cu facilitatile oferite salariatilor.

In cazul Google, de exemplu, cei mai cautati sunt inginerii, acestia avand chiar posibilitatea ca 20% din timpul de lucru sa-l aloce unor proiecte independente care le pot mari veniturile. Pentru a putea obtine un post la aceasta companie, doritorul trebuie sa aplice pe site-ul de recrutari.

Salariile motivante, mediul de lucru, dar si stabilitatea companiei au dus la situatia in care peste 1.300 de persoane din toata lumea trimit aplicatii pentru o posibila angajare. Anual, Google creeaza in jur de 2.200 de noi locuri de munca. In cazul firmei Genentech, peste 2.000 de persoane se angajeaza in fiecare an.

Vize oferite de Guvernul SUA

- B-1 Business Visa - Business Visitor Visa. Este viza pentru oamenii de afaceri care doresc sa viziteze America. Posesorul acestei vize nu poate fi remunerat financiar pe teritoriul SUA.

- B-2 Tourist Visa - Tourist Visa. Este viza pentru cei care doresc sa viziteze Statele Unite in scop turistic. Posesorii unui astfel de act nu pot munci si nu pot sta pe teritoriul american mai mult de 6 luni.

- B-1/B-2 Visa Extension. Extinderea vizelor B1/B2. Posesorii de vize B1/B2 primesc, la intrarea pe teritoriul SUA, un formular I-94. Acesta indica data la care posesorul vizei trebuie sa paraseasca Statele Unite.

Trebuie specificat ca, in general, aceasta perioada este de cel mult

6 luni, existand posibilitatea ca, inainte de expirarea acestei date, sa se poata aplica pentru o extindere a vizei de inca 6 luni. In acest caz, formularul I-94 este foarte important, posesorul fiind obligat sa-l predea la iesirea din tara.

- F-1 Student Visa. Posesorii vizei de student au dreptul sa urmeze o forma de invatamant liceal sau academic pe teritoriul Statelor Unite. Cu aceasta viza se poate obtine dreptul de munca numai daca angajarea face parte din programul de studiu.

- J-1 Exchange Visitor Visa. Este viza pentru schimb de experienta. Posesorii acestei vize au dreptul sa munceasca pentru o perioada limitata de timp cu ajutorul unui program dedicat schimbului de experienta dintre asociatii culturale, asociatii studentesti sau diverse companii.

Integral in Saptamana Financiara