Presedintele Autoritatii Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale, Stefan Cosmeanu, a declarat in exclusivitate pentru HotNews.ro ca tema cresterii pretului la gaze nu mai este una de actualitate.

“De la 1 ianuarie si pana acum nu s-au inregistrat majorari ale tarifelor la gaze, lucru care nu se va intampla nici pe al doilea trimestru, dupa estimarile noastre. Anuntul oficial va fi facut public abia dupa 15 martie, cand se va face o analiza a pietei", a spus Cosmeanu.

Gazele se vor scumpi cu cel mult 1% pana la 1 septembrie

Potrivit declaratiilor facute in ianuarie de conducerea ANRGN, pentru gazele naturale era prevazuta la acea data o scumpire cu cel mult 1% pana la 1 septembrie 2007, urmand ca, pe ansamblul intregului an, pretul gazelor sa creasca, in total, cu maximum 8%.

Calendarul lui Vosganian

Pe de alta parte, calendarul prezentat de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, arata ca gazele naturale s-ar putea scumpi, in 2007, cu maximum 3-5%, in loc de 8% cat era preconizat, daca Ministerul Economiei si al Comertului va gasi o solutie de ieftinire a pretului gazelor din import.

Piebalgs: E momentul ca pretul gazelor sa scada

Ideea stagnarii sau chiar reducerii preturilor la gaze a fost formulata si de catre comisarul European pentru energie, Andris Piebalgs. El a declarat ca pietele ar trebui sa-si regleze preturile la energie. “Acum este momentul ca preturile sa scada. Motivele sunt evidente, nu am avut o iarna grea, iar rezerva la gaze este mare”, a spus Piebalgs.