Devenite neprofitabile, societatile din industria de armament la care statul este inca actionar majoritar ar putea fi vandute in cursul acestui an. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va analiza din nou o strategie de privatizare propusa de Compania Nationala Romarm pentru cele 16 societati producatoare de armament.

Romarm a mai inaintat in urma cu cateva luni o strategie pentru privatizarea celor 16 componente ale sale, dar AVAS a respins initial aceasta varianta.

"Practic, se curata aceste societati de tot ceea ce au si ce nu tine de obiectul lor principal de activitate, iar in momentul in care devin niste "mirese" mai atractive decat sunt in momentul de fata, incercam sa le maritam", a declarat presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

Potrivit lui Atanasiu, noua strategie propusa de Romarm prevede externalizarea tuturor activelor care nu tin de procesul tehnologic si de productie, acestea urmand sa fie vandute prin licitatie pentru a putea asigura fluxul de numerar necesar continuarii productiei si restructurarii societatilor.

O solutie ar putea fi inchirierea sau vanzarea halelor si a utilajelor, pastrandu-se doar fluxurile de productie necesare exclusiv productiei de armament.

Capitalul social al celor 16 filiale ale Romarm se ridica la 61,8 milioane de euro. Potrivit planului de restructurare, de la cei 200.000 de angajati din industria de aparare inainte de 1989, anul acesta vor mai ramane doar 4.500-5.000 de salariati.

In momentul de fata insa, exista si o serie de probleme legislative care "taie" elanul unor posibili investitori. Atanasiu a sustinut ca legile actuale interzic producerea de armament si munitii de catre alte societati in afara celor care au capital majoritar detinut de stat, ceea ce ingradeste privatizarea subunitatilor din acest sector.

Atractia numarul unu

Printre activele detinute de unitatile din industria de aparare se numara stadioane de fotbal, case de vacanta, cantine, cluburi sau chiar policlinici medicale. Aceste active nu sunt valoroase atat prin dotarile de care dispun, cat mai ales pentru terenurile pe care sunt construite.

De exemplu, uzina Arsenal Resita, care produce in mod traditional armament de artilerie si pentru aparare antiaeriana sau tunuri, detine in proprietate o vila de doua stele in Resita, la intrarea dinspre Timisoara. Unitatea de cazare are 20 de locuri, un teren de fotbal si o sala de conferinta si este inclusa in circuitul turistic.

Integral in EVZ