Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Bank, ne-a declarat ca, in primul rand, scaderea cursului de schimb tine de o tendinta inregistrata la nivel regional. Atat forintul maghiar, cat si zlotul polonez s-au apreciat ca urmare a reevaluarii coroanei slovace, a explicat Radu Craciun.

Astfel, Slovacia vrea sa intre in zona euro in 2009, in momentul de fata trebuind sa demonstreze o serie de criterii necesare adoparii monedei unice, printre care si stabilitatea cursului de schimb fata de un nivel prestabilit.

Iar la sfarsitul saptamanii trecute, oficialii Comisiei Europene au anuntat modificarea paritatii de la 38,455 coroane slovace/euro la 35,4424 coroane slovace/euro, in scadere cu circa 7,8%.

Motivul deciziei tine de mentinerea stabilitatii macroeconomice a Slovaciei. "Iar efectele reevaluarii s-au propagat in intreaga regiune", subliniaza analistul-sef al ABN Amro Bank.

In plus, un alt motiv ce a sustinut aprecierea leului la inceputul acestei saptamani tine de conditiile din piata monetara interna.

Integral in Adevarul