Cu doua luni in urma, pensionarii polonezi au protestat in mai multe orase deoarece, nerespectandu-si promisiunea electorala, premierul Jaroslaw Kaczynski nu a aplicat majorarile anuale, limitandu-se doar la o singura completare a pensiei.

In Slovacia, Cehia, Ungaria si Romania nu este nevoie sa se organizeze demonstratii, deoarece corectiile anuale de pensii se efectueaza in mod automat, in functie de venitul mediu pe economie si de rata inflatiei, comenteaza saptamanalul economic HVG din Ungaria.

Cu toate acestea, in Cehia, desi s-au realizat corectii, si in conditiile unei dezvoltari dinamice pe termen lung a economiei, valoarea reala a pensiei a atins abia cu doi ani in urma nivelul din 1898.

In general, pensionarii cehi nu se plang, 50 la suta primesc o pensie medie, iar cheltuielile de intretinere, telefon, tv, etc. reprezinta 25 la suta din pensia lunara.

Totusi, in urma cu patru ani, ei au format un partid care, la inceput, a avut un sprijin de 10 la suta, dar in final nu a reusit sa intre in parlament.

In Slovacia, Bulgaria si Romania, in pofida majorarilor anuale automate, pensia medie nu reprezinta nici macar 50 la suta din salariul mediu pe economie.

Doua treimi din pensionarii slovaci au o pensie sub medie, situatia lor fiind ingreunata si de majorarea cheltuielilor de intretinere, introdusa de guvernul precedent.

In plus, prin reforma din 2004 s-a desfiintat pensia minima, existenta in Ungaria, Polonia, Romania si Bulgaria. Cei a caror pensie nu atinge nivelul minim primesc ajutor social.

A fost desfiintat si nivelul maxim al pensiei, astfel ca in Slovacia exista chiar pensii de 15.000 de coroane (aproximativ 400 de euro, in conditiile in care, anterior, nivelul abia atingea 5.000 de coroane.

Nici in Cehia nu exista un nivel maxim, acolo o pensie poate ajunge la 55.000 de coroane (aproximativ 2.000 de euro).

integral in Gandul