Premierul britanic Tony Blair a anuntat ca va demisiona pe 27 iunie, dupa aproape 10 ani de conducere a cabinetului de la Londra. Totodata, Blair si-a anuntat retragerea si de la conducerea Partidului Laburist. In discursul sau, Blair a explicat ca a facut tot ceea ce este posibil pentru binele tarii sale.

Plecarea sa va avea loc dupa desemnarea succesorului in functie, foarte probabil ministrul de finante, Gordon Brown. Blair a ales sa faca acest anunt in localitatea Trimdon, unde la 11 iunie 1994 si-a lansat campania pentru a deveni liderul laburistilor

De altfel, primul ministru britanic declarase, inca de la inceputul lunii, ca in aceasta saptamana, va face un anunt „definitiv“ privind viitorul sau.

Un apropiat al lui Tony Blair, John Burton - citat de BBC - a declarat ca acesta isi va continua mandatul de parlamentar pana la sfarsit, daca intre timp nu va primi o oferta pentru un post intr-un organism international important.

In cele sapte saptamani pe care le va mai petrece in functia de premier, Blair va face mai multe deplasari in strainatate, prima vineri, la Paris, pentru a discuta cu presedintele ales Nicolas Sarkozy.

Tony Blair, in varsta de 54 de ani, a facut acest anunt imediat dupa unul dintre cele mai mari succese ale sale: investirea marti a unui guvern nord-irlandez format din catolici si protestanti, premierul fiind protestantul Ian Paisley.

Saptamana trecuta, Partidul Laburist a suferit infrangeri severe la alegerile locale si regionale din Anglia, Tara Galilor si Scotia, unde a fost devansat in Parlament de sustinatorii independentei - semnal al misiunii dificile pe care o va avea succesorul lui Blair in functie.

Tony Blair - laudat si criticat pentru activitatea sa in calitate de premier

Anuntul premierului Blair a starnit reactii multiple pe scena politica din Marea Britanie. Acesta a fost deopotriva criticat si laudat pentru activitatea sa, relateaza AFP.

Conservatorii britanici, aflati in opozitie, au salutat rolul lui Blair in procesul de pace din Irlanda de Nord, insa nu au pierdut ocazia de a-l critica pentru implicarea tarii in conflictul din Irak. Acestia il acuza ca a sustinut neconditionat politica Statelor Unite. De aceea, relatia dintre cele doua tari are nevoie de o schimbare.

Pentru William Hague, fost lider al conservatorilor britanici, Tony Blair a fost "un adversar formidabil". Blair "a fost intr-adevar adversarul cel mai periculos pe care partidul l-a avut vreodata", a declarat Hague, citat de BBC.

Neil Kinnock, pe care Blair l-a inlocuit la sefia Partidului Laburist, a afirmat ca succesele din mandatul lui Blair sunt umbrite de razboiul din Irak. "Nu este vorba despre angajamentul din Irak, ci despre natura asocierii cu presedintele american George W. Bush", precizeaza Kinnock.

Sir Menzies Campbell, liderul liberal-democratilor, a explicat ca razboiul din Irak "este considerat de multi drept eroarea capitala a politicii externe dupa criza din Suez", insa "au existat si lucruri bune", precum "independenta Bancii Angliei, care au adus stabilitate economica", a declarat Campbell.

Ministrul britanic al Culturii, Tessa Jowell, considera ca Marea Britanie este in prezent un loc mai bun de trai, gratie lui Tony Blair.