Cea mai bizara si mai comentata lucrare de arta newyorkeza este o sculptura in marime naturala care reprezinta cadavrul celebrei Paris Hilton pe masa de autopsie, intr-o pozitie provocatoare.

In viziunea artistului Daniel Edwards, „Printesa Americii“ poarta o diadema pe cap, un pahar de cocktail intr-o mina si telefonul mobil in cealalta. Singura fiinta prezenta linga trupul ei, care pare sa o regrete, este ciinele acesteia, Tinkerbell, cu o diadema asortata.

Sculptura a fost folosita in cadrul unui performance cu caracter didactic adresat tinerilor pentru a-i preveni asupra efectelor consumului de alcool. La deschiderea expozitiei, artistul a simulat autopsia cadavrului. Organele interne si intestinele sint sculptate separat si expuse pe masa de autopsie, intr-o pozitie cu trimiteri sexuale implicite.

Daniel Edwards a declarat ca se foloseste de imaginea vedetei ca „vehicul pentru un avertisment public pentru educatia tinerilor. Cind am facut lucrarea m-am gindit la numarul mare de prieteni pe care i-am pierdut in timpul liceului din cauza abuzului de alcool“, a explicat artistul la deschiderea expozitiei, imbracat in alb, precum un medic.

Purtatorul de cuvint al familiei Hilton a refuzat sa comenteze evenimentul. Edwards a inceput lucrarea cind Hilton a fost condamnata la o perioada de 45 de zile de inchisoare pentru ca a condus in stare avansata de betie.

„Nu-mi place Hilton. Este superficiala si notorietatea pe care a dobindit-o mi se pare nejustificata. Dar ii respect abilitatea de a-si construi aceasta cariera din nimic“, spune artistul, care sustine ca felul provocator in care s-a folosit de celebritatea lipsita de fond a divei plus factorul de soc sint cele mai eficiente si mai rapide transmitatoare de mesaj.

„Daca o singura persoana percepe mesajul si este salvata, mi-am atins scopul“, completeaza el.

integral in Cotidianul