Ajutoarele de stat acordate celor 28 de societati pentru care a fost amanata insoventa cu sase luni sunt ilegale. Inainte de a fi aplicate, ajutoarele trebuiau notificate Comisiei Europene, a declarat, pentru NewsIn, purtatoare de cuvant a comisarului pentru concurenta, Linda Cain. In caz contrar, ele sunt considerate ajutoare ilegale.

Pana in acest moment, Comisia Europeana nu s-a pronuntat oficial vizavi de Ordonanta 3/2007, prin care s-a amanat intrarea in procedura de insolventa a unui numar de 28 de companii de stat.

Aceste companii sunt Lista celor 28 de companii:Electroputere Craiova, Rulmentul Brasov, Tractorul Brasov, Petrotrans Ploiesti, Romaero, Abrom Barlad, Ciprom Ploiesti, ICEFS Savinesti, UVCP Turnu Magurele, Menarom Galati, Nicolina Iasi, Nitrocontrol, Nitroexplosives, Nitrofertilizer, Nitroservice, Nitrotrans Fagaras, Terom Iasi, Radioactiv Turnu Magurele, Carfil Brasov, Uzina Mecanica Cugir,

ICPSP Bucuresti, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Orastie, Santierul Naval Mangalia, Constructii Aeronautice Ghimbav, Top Therm Ghimbav, Foradex si Plafar.

Ajutorul poate fi recuperat

Unele din aceste societati au fost deja scoase la privatizare sau au intrat in diferite procedee de lichidare, restructurare, etc. Astfel, Cain a afirmat ca si atunci cand masurile luate de autoritati si-au produs efectele, CE trebuie inca sa decida asupra compatibilitatii acestora cu regulile pietii comune.

Notiunea de ajutor de stat este destul de vasta si acopera, printre altele, masuri precum granturile, imprumuturile la dobanzi preferentiale, majorarile de capital, anularea sau esalonarea datoriilor. Daca organismul european decide ca un ajutor a fost ilegal, atunci ajutorul va fi recuperat, a adaugat Cain.