Potrivit analistului, singurul spatiu unde elita comunista a fost inlocuita complet este fosta RDG.

Aici, dupa schimbarea de regim, cadrele comuniste nu au reusit sa-si mentina pozitiile. Mai mult, caz unic in Europa de est, ele au fost eliminate chiar si din viata stiintifica si economica, precum si din armata.

Doar in politie acest proces este mai lent, politologul sustinand ca fosti ofiteri Stasi (politia secreta) reusesc sa mai influenteze opinia publica.

Cu totul opus situatiei din Germania este cazul Romaniei, caracterizata prin continuitatea elitei comuniste. Veenen opineaza ca aici nu a avut loc o revolutie, ci o „revolutie de palat”, iar pe scena politica a ajuns o noua generatie de comunisti.

Toate partidele din Romania de dupa 1989 au fost create pe fundamentul Securitatii si al fostului Partid Comunist.

Nici macar membrii Academiei Romane nu s-au schimbat, iar armata, politia, serviciile secrete actioneaza cu vechii angajati. Singura persoana exclusa din Academia Romana, afirma politologul german, a fost Elena Ceausescu si ea dupa ce a murit. Metoda este calificata de Veenen drept „o simbolica pomana a porcului”.

Ungaria si Polonia, sustine el, se plaseaza undeva la mijloc, intre RDG si Romania. In Ungaria a luat nastere un fel de capitalism managerial in care se regasesc multe persoane din fosta elita comunista.

Aici, afirma politologul, nu s-a format inca o cultura politica democratica si aceasta din cauza imperfectiunii schimbarii elitei, a lipsei confruntarii cu trecutul, vechii activisti detinand inca functii importante.

Aceasta, spune el, se explica prin succesul comunistilor (reformisti) care, in anii ’80, au reusit sa se pregateasca mai bine pentru schimbarea de regim si au fost chiar promotorii acesteia.

In schimb, Fidesz, care ofera o alternativa de dreapta, nu a reusit sa se transforme intr-un partid popular modern, de-aici esecul sau in alegeri.

Integral in Gandul