Comisia juridica a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei(APCE) a adoptat raportul lui Dick Marty, care acuza Romania si Polonia de adapostirea ilegala a unor inchisori secrete ale CIA.

  • Raportul intocmit de Dick Marty
  • Nota explicativa a lui Dick Marty


  • Imediat dupa decizia Comisiei, Ministerul Afacerilor Externe a remis un comunicat potrivit caruia "actualul raport nu aduce nicio proba care sa confirme aceste alegatii, cu exceptia unor „surse”, nenominalizate, a caror credibilitate nu poate fi estimata.

    Raportul lui Dick Marty nu isi releva sursele, dar scrie ca acestea provin din randul autoritatilor internationale de control al traficului aerian, completate de "numeroase marturii credibile si corespunzatoare" care au contribuit la identificarea locatiilor acestor inchisori.

    Centrele de detentie secrete sunt incluse intr-un program cunoscut ca "Detinuti de Mare Valoare"(“HVD” - High Value Detainees), la care a facut referire si presedintele Bush in septembrie 2006.

    Aaliza acestui program din informatiile parvenite comisiei de ancheta a concluzionat ca detinutii erau impartiti in doua categorii si deci si in doua state: extrem de importanti, in Polonia; mai putin importanti in Romania -"din motive de logistica si securitate".

    USA au ales Polonia si Romania ca locatii pentru centrele de detentie pentru ca "erau vulnerabile din punct de vedere economic, tocmai ieseau din tranzitii dificile si erau dependente de sprijinul american pentru dezvoltarea lor strategica".

    USA au ales Polonia si Romania ca locatii pentru centrele de detentie pentru ca "erau vulnerabile din punct de vedere economic, tocmai ieseau din tranzitii dificile si erau dependente de sprijinul american pentru dezvoltarea lor strategica".

    Studiul lui Marty concluzioneaza ca responsabili de operatiunile secrete de detentie ale CIA sunt fostul presedinte, Ion Iliescu, actualul presedinte Traian Basescu, ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, consilierul prezidential Ioan Talpes si seful Directiei de Informatii si Reprezentare Militara, Sergiu Tudor Medar.

    Un rol important in continuitatea relatiilor americane-romane l-a avut Sergiu Tudor Medar, pe atunci seful Directiei de Informatii si Reprezentare Militara, care si-a pastrat functia si in mandatul lui Traian Basescu, pana in momentul in care ar fi fost eliminate aceste centre de detentie.

    Primul decret prezidential al lui Traian Basescu l-a decorat pe Medar, care devine mai apoi consilierul sau pe probleme de securitate.

    Baza aeriana Mihail Kogalniceanu a devenit cel mai important obiectiv din tara pentru activitati de cooperare intre SUA si Romania. Zona in care au existat centrele de detentie consta cuprinde Tulcea, la nord, si Constanta la sus, dar si o suprafata de aprox. 50 km inspre vest. Majoritatea detinutilor adusi in Romania era "extrasa din teatrele de conflict", din Afganistan si mai tarziu Irak.


    Inaintea prezentarii oficiale, presa internationala a publicat detalii ale investigatiilor.

    Cotidianul International Herald Tribune scrie ca oficialul are acum dovezi concrete care descriu cum functionau inchisorile secrete in Romania si Polonia, unde erau torturati teroristi al-Qaida.

    Referindu-se la acuzatiile lui Marty, Ioan Talpes, fost sef al SIE si consilier al presedintelui Ion Iliescu, a declarat pentru HotNews.ro ca "este obligatia domnului Dick Marty de a prezenta sursele si probele concrete cand face astfel de acuzatii la adresa Romaniei".

    "In opinia mea, acest raport tine mai mult de anumite interese strategice pe care le serveste domnul Marty si se bazeaza pe disputa internationala si teritoriala si anume granita de est a NATO, si incearca marginalizare Romaniei. Daca raportul va fi adoptat, Romania risca sa ramana in continuare o tara de mana a treia si la marginea ilegalitatii", a mai spus Talpes.

    Cu toate ca guvernele din Romania si Polonia au dezmintit categoric, anchetatorii au confirmarea ca au existat inchisori secrete ale CIA in aceste tari cu ajutorul unor agenti ai serviciilor de securitate care raportau direct fostului presedinte Aleksander Kwasniewski, in Polonia, si presedintilor Ion Iliescu si apoi Traian Basescu in Romania, scrie publicatia.

    Dick Marty spune ca raportul sau se bazeaza pe marturii ale agentilor serviciilor secrete atat din SUA cat si din Europa.

    Si cotidianul britanic The Guardian scrie in editia electronica de vineri ca CIA a desfasurat in Europa centre de detentie secrete, unde suspectii de terorism au fost torturati.

    Cu toate ca guvernele lor au dezmintit, inalti oficiali de securitate din Polonia si Romania au confirmat, pentru anchetatorii Consiliului Europei, ca tarile lor au fost folosite pentru retinerea unora dintre cei mai importanti prizonieri capturati in secret de SUA dupa atentatele din 11 septembrie.

    Dick Marty a ajuns la concluzia ca, in estul Europei, CIA a insarcinat oameni de incredere, singurii care stiau de inchisorile secrete; partenerii lor au fost agentiile de informatii militare din Polonia si Romania, care raportau direct presedintilor acestor tari si consilierilor acestora, afirma articolul.

    Aceasta inseamna ca agentiile de informatii civile, comisiile parlamentare si chiar prim-ministrii tarilor pot dezminti „credibil" faptul ca ar fi stiut despre centrele CIA.

    Documentul raportorului European arata ca ""sunt acum suficiente dovezi pentru a afirma ca intre anii 2003 si 2005 au existat in Europa centre de detentie secrete operate de CIA, mai ales in Polonia si Romania".

    Ancheta Consiliului Europei condusa de Dick Marty, senator elvetian si fost procuror de stat a durat 19 luni.

    "Ceea ce initial era numai un set de acuzatii este acum dovedit: multi oameni au fost rapiti din diferite locuri din lume si transferati in tari unde au fost persecutati si unde se stie ca tortura este o practica obisnuita", declara Dick Marty, citat de The Guardian.