Consiliul European este marcat de grave neintelegeri intre liderii europeni. Dupa prima zi de negocieri pozitiile lor pe tema Constitutiei Europene sunt extrem de divizate.

Consiliul European s-a terminat dupa ora 12 p.m. fara ca sefii de stat sa gaseasca solutii pentru iesirea din criza. Presedintele Sarkozy, asistat de premierul Lituaniei, Algirdas Brazauskas s-a intalnit ieri noapte cu o delegatie poloneza insa nu s-a ajuns la nici un consens.

Polonia fratilor Kaczynski exclude orice compromis in problema ponderii votului in Consiliu, respingand in continuarea dubla majoritate.

„In Polonia - afirma europarlamentarul Graham Watson - politica este condusa de ura impotriva Germaniei in loc de interese europene. Probabil ca Marea Britanie, impreuna cu Polonia si chiar cu alte cateva tari vor bloca orice intelegere.”

Marea Britanie nu se lasa mai prejos, Tony Blair neacceptand in ruptul capului un ministru de Externe care sa decida pentru cei 27. Nici Carta Drepturilor Fundamentale nu este acceptata de Londra.

Vineri dimineata au inceput negocierile intre delegatii, urmand ca sefii de guverne sa se intalneasca la un pranz comun. Gasirea unui compromis este greu de atins, dar din ora in ora circula diverse variante care sa se potriveasca cel mai mult cu punctul de vedere al intereselor delegatiilor statelor membre.

Singurul consens atins de toti sefii de stat este schimbarea numelui „Constitutia Europeana” cu „noul tratat”. Desi Franta are un guvern de dreapta, iar in Spania, Portugalia sau Italia este la putere Stanga, exista un consens general intre aceste state pentru noul tratat constitutional.

Cu toate ca Presedintia germana nu-si doreste acest lucru, pana la urma s-ar putea ajunge la o intelegere cu Marea Britanie, oferindu-i-se Londrei posibilitatea unui opt-out in aplicarea unor articole din Carta Fundamentala.

Marul discordiei ramane in continuare Polonia iar sansele gasirii unei solutii nu sunt foarte mari.