Membrii Comitetului national pentru situatii de urgenta discuta situatia creata de efectele caniculei si secetei. Premierul Calin Popescu Tariceanu a dat asigurari ca nu se inregistreaza, in prezent, o criza de apa in Romania si a cerut adoptarea unor masuri urgente pentru limitarea efectelor secetei.

Seful Executivului a atras atentia ca este posibil ca in luna septembrie, centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda sa aiba probleme de functionare, din cauza debitului scazut al Dunarii.

"Avem o problema de balanta energetica si va avertizez de pe acum sa luati toate masurile si sa va faceti calculele necesare, astfel incat sa ne trezim cu restrictii de energie eletrica", i-a spus Tariceanu ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Premierul Tariceanu a anuntat ca vor fi acordate subventii pentru agricultura de un miliard de euro. Despagubirile vor fi acordate de la buget, dar si pe baza fondurilor comunitare. Seful Executivului a dat asigurari ca strategia nationala anti-seceta va fi implementata de institutiile abilitate, iar o componenta importanta a strategiei este cea de informare a populatiei.

Tariceanu a facut referire, indirect, si la cererea facuta de presedintele Basescu catre premier de a prezenta, in sedinta CSAT de joi, o evaluarea privind efecetele secetei.

Fara sa pronunte vreun nume, primul ministru a atras atentia "celor care nu sunt in sala", ca Guvernul s-a implicat inca din ianuarie in combaterea secetei, iar in martie si mai a alocat fonduri suplimentare pentru irigatii.

In cadrul sedintei, s-a stabilit ca in judetele vizate de avertizare sa fie asigurata apa potabila a populatiei, in situatii deosebite asigurandu-se transportul acesteia cu ajutorul pompierilor. Rezervele de apa potabila constituite de catre Prefecturi vor fi utilizate, la nevoie, in situatiile in care nu au fost identificate alte surse alternative de alimentare cu apa.

Ministrul Internelor si Reformei Administrative a solicitat membrilor Comitetului sa se asigure ca autoritatile de sanatate publica si serviciile de ambulanta sunt pregatite la capacitate maxima sa preia apelurile cetatenilor si sa intervina.