Prima „victima” a analizelor expertilor europeni in materie de aditivi alimentari a cazut: E128 sau colorantul denumit si „Rosu 2 G”. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a decis saptamana aceasta interzicerea substantei, care s-a dovedit cancerigena, si continua analiza celorlalte E-uri din alimente.

O privire mai atenta la etichetele produselor ori sfatul unor specialisti cu privire la unele alimente ne pot salva uneori de la boli grave, unele incurabile, precum cancerul sau diabetul.

Specialistii ne sfatuiesc sa fim foarte atenti la produsele fundamentale, consumate zilnic, precum laptele, carnea, branza sau painea. Acesta nu indeplinesc conditii esentiale: nu sunt etichetate corespunzator ori nu au inscriptionate pe ambalaj numele E-urilor care ne pot imbolnavi.

In perioada urmatoare, expertii vor analiza si alti aditivi, fiind cunoscut pericolul pe care il reprezinta E-urile, deocamdata acceptate de lege. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti, avertizeaza ca „toti colorantii azoici, din familia carora face parte si E128, sunt cancerigeni”.

Uniunea a impus noi standarde

De la 1 octombrie 2006 a intrat in vigoare un nou pachet legislativ de siguranta alimentara, respectat de toate statele membre ale Uniunii Europene.

Acesta prevede implementarea unui sistem de Analiza a Riscurilor si Punctelor Critice de Control (HACCP), obligatoriu pentru orice firma din domeniul alimentar, precum si cerintele generale si specifice de igiena si obligatiile care vor reveni operatorilor.

Unitatile de procesare a alimentelor au inceput deja sa puna la punct un sistem de management al calitatii, sa realizeze analize de risc ale punctelor in care alimentele se pot contamina si sa asigure conditiile de igiena in interiorul unitatilor.

Sa punem masa cu responsabilitate

Noutatea consta in faptul ca responsabilitatea pentru un produs o vor purta toti operatorii care participa la aceste etape ale produsului: productia agricola, procesarea, transportul si consumul.

Pentru Uniunea Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii, siguranta alimentelor este o responsabilitate a tuturor, incepand de la originea alimentelor si pana in momentul in care ajung pe masa. Este cunoscut faptul ca reglementarile UE sunt printre cele mai stricte din lume.

Actele normative care compun noul pachet legislativ in materie de igiena sanitar-veterinara au fost elaborate inca din 2005, dar au intrat in vigoare la distanta de un an pentru a da posibilitatea operatorilor din domeniu sa cunoasca bine legislatia. Este vorba despre patru hotarari de guvern care transpun acquisul comunitar in vigoare in Uniunea Europeana.

Integral in EvZ