ANAF va propune Guvernului renuntarea la facturile tiparite si revenirea la vechiul sistem de utilizare a facturilor fiscale cu regim special. Nici analistii economici, nici contabilii nu cred ca masura dorita de cei de la fisc va reduce evaziunea.

Facturile electronice, anuntate cu mare fast de reprezentantii guvernului in 2005 si salutate de mediul de afaceri, ar putea deveni o amintire.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat recent ca ponderea mare a evaziunii fiscale inregistrata in randul firmelor romanesti din morarit si panificatie se datoreaza tocmai "masurii progresiste" introduse de la 1 ianuarie 2007, care permite "o evaziune fiscala de amploare".

"Cu exceptia marilor producatori, care nu isi pot permite asa ceva, foarte multi dintre producatorii mici practica evaziunea pe scara larga", a explicat premierul Tariceanu. Ca posibila solutie, seful guvernului a propus introducerea unui nou sistem de plata a unei sume forfetare care se va stabili pe baza consumurilor energetice.

Cresterea economica, egala cu evaziunea

Desi premierul vorbea despre industria de panificatie, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu, ne-a declarat ca institutia pe care o conduce va propune guvernului revenirea la vechiul sistem, care avea la baza facturile tiparite de Imprimeria Nationala.

Motivatia sa consta in faptul ca introducerea facturilor emise prin calculator a condus la cresterea evaziunii fiscale cu peste 15%. "S-au inregistrat cresteri ale evaziunii fiscale in urma introducerii sistemului facturilor emise pe calculator, fapt relevat de volumul incasarilor de TVA, unde am avut o crestere de 2,51% fata de perioada similara a anului trecut.

In primul semestru, totalul veniturilor la bugetul general consolidat a inregistrat o crestere de 17,96% fata de semestrul intai din 2006. Eu consider ca diferenta de peste 15% o reprezinta evaziune fiscala", a declarat pentru "Curentul" presedintele ANAF.

Cu sau fara calculator, evaziunea ramane

Totusi, cei care lucreaza zi de zi cu aceste facturi, contabilii, au alta parere. In opinia celor mai multi, nu exista sistem care sa nu poata fi eludat. In plus, "baietii destepti" care au incalcat legea pana la 1 ianuarie 2007 o vor face in continuare, indiferent daca vor folosi facturi tiparite sau electronice.

Astfel ca, solutia nu este renuntarea la acest sistem ci intarirea controlului exercitat de institutiile statului asupra mediului de afaceri. Ori, verificarile revin in sarcina ANAF, care a dovedit in repetate randuri ca nu se poate achita corespunzator de sarcini.

Desi spune ca institutia pe care o conduce poate verifica datele care ii parvin de la firme, seful ANAF va propune totusi Guvernului revenirea la vechiul sistem.

Daca "ANAF are capacitatea logistica necesara de a verifica veridicitatea datelor inscrise in documentele societatilor comerciale", dupa cum ne-a precizat Daniel Chitoiu, atunci de ce doreste renuntarea la un sistem care functioneaza cu succes in statele europene si nu numai?

Integral in Curentul