De religie romano-catolica, in ultimii ani diva pop s-a apropiat de invataturile Cabalei, urmand mai multe cursuri de initiere. Ea si-a luat numele evreiesc de Estera si poarta la o incheietura un fir rosu care sa o apere de deochi.

In urma cu trei ani a vizitat orasul Tfat (Safed) unde se gasesc cei mai importanti rabini implicati in cercetarile acestei ramuri a iudaismului mistic.

Autoritatile orasului o asteapta cu bratele deschise pe Madonna. Deoarece, din cauza Intifadei, acest centru turistic, odinioara infloritor (in afara rabinilor, aici traiesc numerosi artisti - pictori, sculptori, maestri in arta decorativa),

se confrunta cu serioase probleme economice, ele spera ca o vizita a cantaretei va aduce beneficii materiale localitatii si celor 30.000 de locuitori.

Intr-un pelerinaj de 10 zile care se va incheia la cealalta mare sarbatoare a iudaismului, Iom Kippur, ziua caintei si a recunoasterii pacatelor, organizat de centrul Cabala din Los Angeles, Madonna va vizita Tfat, Ierusalimul, inaltimile Golan si alte centre de interes.

Impreuna cu ea erau asteptate celebritati ca Demi Moore, Donna Karan si alti 3000 de adepti ai Cabalei din intreaga lume.

Dar rabinii ultrareligiosi nu privesc cu ochi buni prezenta Madonnei, considerand-o o blasfemie. Tfatul este unul dintre cele patru orase biblice sfinte si locul unde se inalta o sinagoga din secolul al XVI-lea, dedicata invatatilor Isaac Luria, Joseph Caro si altii. „Fenomenul Madonna este o prostie”, sustine Eyal Riess, fost director de programe de studii iudaice din oras.

„Cabala este o invatatura prea sfanta ca sa fie pusa la indemana oricui.

Eu, care sunt un artist evreu si traiesc in acest oras, nu ma implic in Cabala, deoarece nu am ajuns la acest nivel de studiu al iudaismului”, declara pictorul Iacov Kaszemacher, care-si vinde acuarelele turistilor.

Cu toate acestea, din ce in ce mai multi evrei si crestini urmeaza exemplul Madonnei si vin sa studieze invatamintele Cabalei.

Integral in Gandul