Doi indivizi suspectati ca au incercat sa vanda arme in valoare de milioane de dolari catre o organizatie terorista au fost extradati din Romania catre Statele Unite ale Americii, informeaza cotidianul International Herald Tribune.

Tareq Mousa al Ghazi si Luis Felipe Moreno Godoy au fost transferati la New York, fiind pentru prima data cand Romania a extradat suspecti de terorim in Statele Unite, a afirmat procurorul american Michael Garcia.

Autoritatile americane afirma ca cei doi au incercat sa vanda arme, incluzand sisteme de rachete sol-aer si lansatoare de grenade, catre Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC). Conform rechzitoriului, in perioada februarie 2006- mai 2007, cei doi au avut mai multe intalniri si convorbiri telefonice cu Monzer Kassar, un negustor de arme. Statele Unite incearca sa obtina extradarea lui Kassar din Spania.

Potrivit actului de acuzare, Kassar s-a ocupat cu comertul cu arme de la inceputul anilor '70, aprovizionand numeroase grupari din Nicaragua, Brazilia, Cipru, Bosnia, Croatia, Somalia, Iran sau Irak. Oficialii americani sustin ca unele dintre grupari sunt organizatii teroriste cunoscute, precum Frontul de Eliberare al Palestinei.

Pentru derularea afacerii, Kassar a pus la punct o retea internationala de asociati, companii si conturi bancare in diferite tari, incluzand Marea Britanie, Spania, Liban, Irak, Bulgaria si Romania, afirma oficialii americani.

Cei trei suspecti au fost arestati pe 7 iunie, dupa ce au incercat sa vanda arme unor informatori care lucrau pentru agentia anti-drog americana, DEA. Al Ghazi si Moreno au fost retinuti la Bucuresti, in timp ce Kassar a fost arestat la Madrid.

Oficialii din SUA ii acuza pe cei doi de conspiratie pentru a ucide cetateni americani, conspiratie pentru a ucide ofiteri si functionari guvernamentali americani, conspiratie pentru a achizitiona si a folosi rachete, precum si conspiratie in vederea acordarii de ajutor material teroristilor.