Uniunea Camerelor Penale din Italia (UCPI) a criticat drastic decretul lege cu privire la expulzarea cetatenilor comunitari, printre care si cetatenii romani. Penalistii italieni sustin ca decretul lege incalca in cel putin patru puncte fundamentale unele drepturi constitutionale, in primul rand dreptul la libertatea personala si la dreptul de aparare in judecata.

Tocmai pentru a-si manifesta protestul impotriva unor “derive demagogice si autoritare” ale guvernului, UCPI a decis pentru data de 23 noiembrie zi de greva nationala. Penalistii au fost convocati in aceesi zi la Roma pentru o zi nationala de protest.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, avocatul Stefano Maffei, reputat expert in drept penal, contesta constitutionalitatea decretului.

Reporter: Ati urmarit cazul Mailat. Ca italian si penalist, ce impresie v-ati facut?

Stefano Maffei: Va marturisesc prima mea impresie, incercand sa trec dincolo de o abordare emotiva. Este vorba de omorul nepotrivit in momentul nepotrivit. Adica exact atunci cand Italia manifesta o super sensibilitate fata de un anumit tip de delicte. S-a ajuns astfel la un tip de scurt circuit nu numai la nivel de opinie publica, ci si la un nivel politic.

Apoi, delictul s-a desfasurat si in locul nepotrivit: Roma. Roma este in prezent o scena a politicii italiene, unde primarul este cel mai probabil viitor prim ministru. Faptul ca nu ar fi putut gestiona si asigura ordinea publica in orasul unde este primar putea fi folosit in mod evident de catre opozotie. Apoi, a fost vorba si de victima nepotrivita.

O doamna de o anumita conditie sociala, in plus cu un sot ofiter in marina militara. Totul s-a intamplat pe fondul unei capitale, Roma, care sufera in urma unui fenomen migratoriu in crestere.

Reporter: Care este parerea dvs. despre decretul lege cu privire la expulzarea cetatenilor comunitari, adoptat de guvern in regim de urgenta dupa asasinarea Giovannei Reggiani?

Stefano Maffei: Decretul legislativ este un instrument prevazut de legislatia in vigoare, tocmai pentru a raspunde unei situatii de urgenta si a evita o birocratizare eccesiva. Ma refer la situatii de urgenta considerate la un nivel colectiv, generalizat. Intrand in detaliu, ma intreb daca un singur omor poate constitui o astfel de situatie de urgenta nationala.

Este clar ca decretul lege are in Italia o dimensiune de temporaneitate, care urmeaza sa fie confirmata de organul legislativ. Am remarcat ca, asa cum este redactat acum, decretul lege cu privire la expulzarea cetatenilor comunitari prezinta cateva aspecte de clara neconstitutionalitate.

Ma refer in primul rand la absenta oricarei actiuni si decizii judecatoresti, ceea ce creste gradul de discretionalitate cu privire la expulzari. Apoi la punctele care se refera la efectul expulzarilor cu privire la familiarii comunitarilor.

[c:1:s]''Avem de-a face cu o enorma problema culturala a Italiei''

Reporter: Articolul 27 din Constitutia Italiei prevede principiul de “prezumtie de nevinovatie pana la sentinta finala”. In cazul Mailat avem de-a face cu un proces mediatic, in urma caruia el a fost decretat vinovat in 24 de ore. Mediatizarea negativa nu va avea un efect asupra desfasurarii procesului propriu zis?

Stefano Maffei: Mailat cred ca nu a fost tratat mai rau decat alti presupusi vinovati de catre mass media italiana. Chiar putem folosi un ultim exemplu de cronica neagra, cu privire la tanara americanca acuzata de a-si fi ucis colega de camera. Procesul mediatic de care vorbiti din pacate afecteaza cetatenii italieni in aceeasi masura ca si strainii.

Avem de-a face cu o enorma problema culturala a Italiei. E vorba de o sete de senzationalism alimentata de mass media, iar victimele pot fi italienii, romanii sau nigerianii fara distinctie.

Desigur procesul isi va urma propriul decurs, conform criteriilor si legilor in vigoare. Dar repet, din pacate, dreptul la privacy in Italia are un nivel de garantie foarte scazut. La fel de “publica” de multe ori este si ancheta, mai ales in primele faze dupa delicte. Sunt politisti sau magistrati care vorbesc public despre detalii ale anchetei care ar trebui sa ramana confidentiale.

Reporter: Ati publicat recent un articol despre criminalitatea in Italia, in care identificati un nou tip de criminalitate, cea a imigrantilor. Ce tip de delicte caracterizeaza noua forma de criminalitate, in raport cu totalul delictelor?

Stefano Maffei: Este dificil sa furnizez date, care sunt in continua modificare. O statistica la care m-am referit in articol arata un fapt relevant: 60 % din detinutii din inchisorile italiene sunt imigranti. Dar trebuie precizat ca foarte multi imigranti ajung in Italia ca si clandestini. Multi dintre ei traiesc in conditii sociale precare, ceea ce explica o parte din delicte.

In ceea ce priveste tipul de delicte, cele mai numeroase sunt delictele impotriva patrimoniului, cum ar fi furturile si jafurile in locuinte. E adevarat ca o parte din furturi implica un grad ridicat de violenta, mai ales in periferia oraselor mari, cum ar fi cele din nordul Italiei.

O parte din delincventa imigrata ajunge sa fie gestionata de organizatii criminale relevante, italiene sau chiar straine.

''Italienii sunt mult prea preocupati de siguranta publica''

Reporter: multi comentatori si politicieni afirma ca unii imigranti vin in Italia pentru ca pedepsele ar fi mai putin severe...

Stefano Maffei: Nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. Cred ca imigrantii nu vin in Italia folosind acest criteriu. Criteriul pedepsei penale mi se pare prea sofisticat. In plus, problema italiana cu privire la certitudinea pedepsei este veche de 30 de ani si este o problema in general si a italianilor. Imigratul vine in Italia pentru a-si asigura o conditie economica mai buna.

Dar problema juridica exista, in sensul ca din pacate nu exista pedepse sigure in urma tipologiilor de delicte.

Reporter: In studiul publicat recent in European Journal of Criminology ati prezentat statistici comparative cu privire la situatia criminologica in tarile europene. Unii politicieni italieni sustin ca Italia a devenit mult mai nesigura ca urmare a cresterii imigratiei. Este adevarat?

Stefano Maffei: Datele din statistici confirma faptul ca italienii sunt mult prea preocupati de siguranta publica comparativ cu gradul efectiv de criminalitate din Peninsula. Multi se asteapta la un grad de bunastare atat de ridicat, incat prezentarea unui delict la TV declanseaza un nivel foarte inalt de ingrijorare. Una din cauze este si expunerea pe care o prezinta mass media.

O alta cauza este, asa cum spuneam inainte, lipsa unui sistem de pedepse cert. Multi ajung astfel sa se intrebe: “dupa un asemena delict, nu vom fi in stare sa aplicam pedeapsa meritata”.

In ceea ce priveste unele delicte, cum ar fi omorurile, Italia se situeaza sub media europeana. Si asta tinand cont de faptul ca prezenta organizatiilor criminale de tip mafiot din 4 regiuni din sudul Italiei ridica mult nivelul criminalitatii. In schimb, perceptia cetatenilor este cu totul diferita. Italienii au impresia ca tara lor este mult mai putin sigura decat este in realitate. Este si vina unei administratii publice care nu functioneaza bine.

Decretul - instrument bun, dar prost folosit

Reporter: Aminteati in studiul dvs. despre teoria “ asasinului nascut”. Exista prejudecati ale italienilor in urma carora se asociaza unei anumite etnii un anumit tip de delicte?

Stefano Maffei: Nu este vorba de un prejudiciu, cat de o perceptie gresita, indusa in multe cazuti de mass media sau chiar de politicieni. O manipulare din motive electorale de multe ori. E adevarat insa ca anumite delicte sunt mai frecvente intr-un anumit grup etnic, dar o cauza ar putea fi existenta unor conditii sociale defavorabile.

Statisticile sunt clare: o situatie sociala poate determina un grad mai mare de delincventa, care nu are nimic de- a face cu inclinatie naturala spre a comite crime. Dar italienii sunt persoane care pana la urma reusesc sa faca distinctia.

Reporter: Revenind la decretul lege cu privire la expulzari care va fi suspus spre votare in Parlament, e o lege dreapta?

Stefano Maffei: Mie personal nu imi place. Instrumentul este bun, dar a fost prost folosit. Raspunde unor exigente ale cetatenilor, dar exista multe divergente constitutionale, care sper sa fie rezolvate in dezbaterea parlamentara.

Reporter: Ce ar trebui de facut pentru a asigura o siguranta publica reala a cetatenilor, din punct de vedere legislativ?

Stefano Maffei: Legea nu are o incidenta asupra gradului de perceptie a sigurantei publice. E nevoie de mai multa educatie a cetatenilor si de o mass media mai moderata. Din punct de vedere legislativ este nevoie de o clarificare a pedepselor. In momentul in care este decisa o pedeapsa prin sentinta, acea pedeapsa trebuie executata.

Citeste si:

Un imigrant care avea un cadavru in masina, arestat de politie la Venetia

Comisia SIE: Serviciul de Informatii Externe nu avea atributii in cazul crizei din Italia

Situatia romanilor din Italia a fost dezbatuta la Strasbourg. Frattini a fost aspru criticat in PE