Comisariatul Muncipiului București din cadrul Gărzii de Mediu a amendat cu suma de 60.000 de lei Direcția Generală de Salubritate Sector 3. HotNews.ro vă prezintă imagini cu modul în care gunoaiele erau depozitate în locația din Splaiul Unirii.

Deșeuri depozitate la punctul de lucru al Direcției de Salubritate S3 Foto: Hotnews

La sfârșitul lunii martie, HotNews.ro a obținut mai multe imagini cu autospeciale care descărcau gunoaie într-o locație aflată în Splaiul Unirii, cunoscută drept punct de lucru al Direcția Generale de Salubritate din subordinea Primăriei Sector 3.

Vecinii zonei au reclamat că, din cauza acestui fapt, mirosul în zonă este înțepător, „de gunoi”.

HotNews.ro a întrebat, pe 27 martie 2024, reprezentanții Gărzii de Mediu, comisariatul București, dacă au controlat punctul de lucru. Aceștia s-au deplasat, în perioada 2-4 aprilie 2024, și au verificat locația. În urma controlului, au amendat Direcția Generală de Salubritate din subordinea Primăriei Sector 3 cu 60.000 lei.

Ce au descoperit inspectorii?

Aceștia au menționat că, la adresa din Splaiul Unirii, pe un teren de 19 hectare, delimitat de strada Releului și bd. Nicolae Grigorescu, au descoperit că se stochează temporar „deșeuri rezultate din activități de construire și deșeuri stradale”.

Dar are loc și „colectarea și tratarea deșeurilor vegetale”, printre care tocarea vegetației strânse din parcuri și grădini, precum și întreținerea autospecialelor de gunoi.

Instituția a menționat că activitățile de mai sus s-au desfășurat fără autorizație de mediu la acel punct de lucru, motiv pentru care Direcția Generală de Salubritate Sector 3 a primit amenda de 60.000 lei.

Legea invocată este OUG nr. 195/2005, privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare, art. 96, alin. 2. Pct. 1.

Mai mult, printr-o notă de constatare, s-au interzis, din 4 aprilie, desfășurarea activităților de colectare, stocare și tratare a deșeurilor, precum și spălarea autospecialelor în amplasamentul din Splaiul Unirii, fără autorizație de mediu.

În 2024, locația a fost verificată de două ori de Garda de Mediu, conform instituției, ultima oară la controlul din 2-4 aprilie 2024.

În plus, sub semnătura comisarului șef Viorel Glăman, instituția recunoaște că a primit „mai multe sesizări care au avut ca obiect disconfortul olfactiv generat de activitățile de depozitare, stocare și încărcare deșeuri stradale și deșeuri din construcții”.