Parlamentul Georgiei a adoptat miercuri în a doua lectură un proiect de lege controversat privind „agenții străini”, în ciuda protestelor masive, în timp ce este considerat ca fiind inspirat de Kremlin, relatează Reuters și AFP.

Protest in Georgia fata de proiectul de lege privind influenta strainaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Noi proteste în Tbilisi, după adoptarea în a doua lectură a proiectului privind „agenții străini”

Proiectul de lege, care ar impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți de influență străină, a declanșat o criză politică continuă, iar mii de protestatari au ieșit în stradă în fiecare noapte timp de aproape o lună.

Deputaţii au votat textul cu 83 de voturi pentru şi 23 împotrivă. Partidul de guvernământ Visul Georgian vrea să adopte definitiv proiectul până la jumătatea lunii mai, potrivit News.ro.

Textul mai trebuie să treacă printr-o a treia lectură, iar preşedinta Salome Zurabişvili, aflată în conflict cu partidul de guvernământ, este de aşteptat să se opună prin veto, dar Visul Georgian are suficiente voturi pentru a trece peste veto-ul prezidenţial.

O primă versiune a textului, inspirată de o lege folosită de Kremlin pentru a reprima vocile disidente, a fost abandonată anul trecut după proteste de stradă de amploare.

Zeci de mii de manifestanți s-au adunat din nou în Georgia miercuri seară pentru a protesta împotriva controversatului proiect.

Fluturând steaguri ale Georgiei și ale Uniunii Europene, aproximativ 40.000 de oameni s-au adunat în fața clădirii parlamentului, unde mitingul de ziua precedentă a fost dispersat de poliție cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.

Însă ziua de miercuri nu pare să fie cu nimic deosebită de ziua precedentă, întrucât poliția a folosit din noy gaze lacrimogene miercuri seara pentru a dispersa manifestanții, potrivit Reuters.

Peste 60 de persoane au fost reținute marți în timpul unui protest împotriva „proiectului de lege al agenților străini" la Tbilisi.

Politicienii și diplomații occidentali au cerut oprirea violenței din Georgia, după ce forțele de securitate au folosit marți noapte tunuri cu apă, gaze lacrimogene, grenade asomatoare și gloanțe de cauciuc pentru a opri un miting pașnic împotriva unui proiect de lege.

Jurnaliști și politicieni de opoziție, bătuți

Marți seară, poliția a reținut 63 de protestatari în capitala Tbilisi, iar șase ofițeri au fost răniți, a declarat Ministerul de Interne din Georgia, în cea mai violentă represiune a autorităților de până acum asupra mișcării de protest care a început în urmă cu trei săptămâni.

Mitingul de marți a continuat cu mult peste miezul nopții, aproximativ 2.000 de persoane blocând traficul în afara parlamentului pe bulevardul principal din Tbilisi și pe alte drumuri cheie, înfruntând poliția care i-a atacat pe protestatari cu bastoane de cauciuc.

Mai mulți jurnaliști și politicieni din opoziție au fost, de asemenea, atacați. Levan Khabeishvili, liderul principalului partid de opoziție din Georgia, Mișcarea Națională Unită a fostului președinte Mihail Saakașvili - acum aflat după gratii, a postat o fotografie a feței sale puternic bătute.”

„Dacă bătaia mea a împiedicat-o pe cea a unui alt activist tânăr, sunt doar fericit că mi s-a întâmplat”, a postat Khabeishvili. „Această țară aparține următoarei generații pasionate, pe care o susțin până la capăt”