După ce Finlanda și Suedia au fost invitate oficia să adere la NATO, la summitul de la Madrid, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va răspunde cu aceeași monedă dacă alianța va amplasa infrastructuri militare în cele două țări. Putin a negat și orice responsabilitate pentru atacul de la mall-ul din Kremenciuk. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu Siria după ce aceasta a recunoscut independența teritoriilor separatiste din est. SUA au anunțat, la Madrid, sporirea trupelor din Europa.

Un barbat trece pe langa un crater facut de o racheta ruseasca in HarkivFoto: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia Images

Cele mai importante informații de joi, ziua 127 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:30Articolul LIVE privind invazia rusă s-a mutat vineri dimineață aici (materialul de față nu va mai fi actualizat)

Sinteza celor mai importante știri ale zilei:

01:30 WP: NATO e unită în privința Ucrainei. Bun, dar multe altele pot merge rău

Dar, cum războiul sângeros s-a prelungit și în vară, iar civilii continuă să moară în atacuri oribile cu rachete, NATO trebuie să se întrebe cum ar putea eșua strategia ei. Ne putem imagina unele moduri în care o ipotetică analiză din perspectiva adversarului ne-ar dezvălui cum își pot irosi aliații Ucrainei actualele atuuri, pierzând în cele din urmă războiul, scrie Washington Post, citat de Rador.

00:52 Un expert militar rus compară Ucraina cu o tumoare canceroasă. „Rusia trebuie să lucreze chirurgical”

00:30Washingtonul îngheață peste un miliard de dolari din activele unui oligarh rus

Trezoreria americană a anunțat joi că îngheață activele de peste 1 miliard de dolari ale unei companii cu sediul în SUA controlate de oligarhul și politicianul rus Suleiman Kerimov, care a fost deja sancționat de Washington, potrivit AFP.

23:59Estonia și Letonia au semnat o scrisoare de intenție, joi, la summitul NATO de la Madrid, pentru achiziționarea în comun a unor sisteme antiaeriene de rază medie, relatează The Guardian.

„Agresiunea Rusiei în Ucraina arată în mod clar nevoia de sisteme de apărare aeriană”, a declarat ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, într-un comunicat. El a adăugat că această mișcare va sprijini cooperarea regională și apărarea comună a țărilor baltice.

23:55WSJ: De ce deține China atât de mult teren agricol în Ucraina?

Multe țări realizează acum că ar trebui să producă mai multe alimente, însă ele și-au vândut o mare parte a celor mai bune pământuri Chinei, care se folosește de ele pentru a-și hrăni propria populație, potrivit Wall Street Journal, citat de Rador.

23:24 Au apărut noi imagini din satelit cu Insula Șerpilor după ce forțele ruse au abandonat avanpostul strategic al Mării Negre săptămâna aceasta. Retrăgându-se de pe insulă, invadatorii și-au lăsat echipamentul în flăcări.

22:55 VIDEO Act ratat? Joe Biden a încurcat Suedia cu Elveţia într-o declaraţie la summitul NATO

22:30Belarus elimină vizele pentru polonezi pentru șase luni

Belarus a anunțat joi că va elimina vizele pentru cetățenii polonezi timp de șase luni, în încercarea de a promova relațiile de "bună vecinătate", scrie AFP.

22:14Autoritățile pro-ruse din Transnistria conduc o campanie de recrutare a oamenilor pentru a lupta în Ucraina de partea Rusiei

Principalele știri ale serii:

21:40Pentagonul analizează propuneri de noi capacități de armament pentru lupta Ucrainei împotriva Rusiei, potrivit unui oficial

Departamentul american al Apărării analizează în prezent 1.300 de propuneri de la 800 de companii pentru noi arme inovatoare și capacități comerciale pe care le-ar putea dezvolta și produce pentru ca Ucraina să le folosească în lupta sa împotriva invaziei Rusiei, potrivit unui oficial din domeniul apărării, citat de CNN.

21:20Rusia afirmă că deține controlul total al rafinăriei de petrol de la Lisiciansk, în timp ce Ucraina recunoaște doar un "succes parțial"

Tirua rusesc a continuat asupra orașului Lisiciansk din estul țării, iar trupele rusești au "preluat complet controlul asupra rafinăriei", a anunțat Vitali Kiselev, ministrul adjunct de interne al Republicii Populare Luhansk (RPL), susținută de Rusia, pe postul de presă Zvezda, susținut de Rusia, potrivit CNN.

20:30Declarațiile lui Johnson despre Putin:Moscova îl convoacă pe ambasadorul britanic

Ambasadorul Marii Britanii la Moscova a fost convocat joi la Ministerul rus de Externe pentru a protesta față de remarcile "nepoliticoase" ale premierului Boris Johnson la adresa președintelui Vladimir Putin, a anunțat diplomația rusă, potrivit AFP.

19:50Rusia a rămas fără rachete de precizie / De unde își scot rușii armele și echipamentele - general ucrainean

19:11Lavrov: O nouă „cortină de fier" coboară între occident și Rusia. „Să nu vă prindeți degetele”

19:08Cât ar trebui să plătească un militar rus să fie scos de pe frontul din Ucraina - Serviciul de Securitate al Ucrainei

18:32Vor reocupa ucrainenii Insula Șerpilor? Evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului

18:30Ambasadorul Rusiei în Bulgaria a cerut Sofiei să revină asupra deciziei sale de expulzare a 70 de diplomați ruși și a declarat că Moscova va lua în considerare închiderea totală a ambasadei sale în această țară dacă expulzările vor continua, a declarat joi pentru Reuters o sursă guvernamentală bulgară.

18:17Povestea paralelă a Moscovei de adormire a dezinformaților. „Rusia va dobândi acum din ce în ce mai mulți aliați”

17:29Retragerea Rusiei de pe Insula Șerpilor, teritoriu „strategic” din Marea Neagră, arată că este „imposibilă” subjugarea Ucrainei, a declarat, joi, Boris Johnson, la Madrid, la finalul summitului NATO, relatează AFP.

„Dacă ați vrut o dovadă a capacității incredibile a ucrainenilor de a riposta pentru a depăși adversitatea și a-i împinge pe ruși, uitați-vă la ce s-a întâmplat astăzi pe Insula Șerpilor, unde Rusia a trebuit să cedeze încă o dată teren”, a spus premierul britanic.

El şi-a exprimat convingerea că "în final, se va dovedi imposibil ca Putin să subjuge o ţară care nu-i va accepta dominaţia".

17:25Concluziile unui summit istoric. Stoltenberg, despre liniile roșii pe care Rusia nu trebuie să le încalce, creșterea finanțării comune NATO și viitorul alianței/ Soldații nu par foarte îngrijorați

17:18Borșul ucrainean poate fi inclus pe lista a Patrimoniului Cultural UNESCO

Borșul ucrainean de sfeclă roșie poate fi inclus pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial care necesită protecție urgentă. UNESCO se va pronunța în această privință la 1 iulie, potrivit viceministrului Afacerilor Externe, Emine Dzheppar.

17:13Președintele României, Klaus Iohannis, a avut joio întrevedere cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, în marja participării la Summitul NATO de la Madrid.

Cei doi au discutat despre parteneriatul strategic, cooperarea în domeniul energiei, precum și despre războiul din Ucraina.

16:59Concluziile unui summit istoric. Stoltenberg, despre liniile roșii pe care Rusia nu trebuie să le încalce, creșterea finanțării comune NATO și viitorul alianței

16:33În timp ce s-a angajat să „susțină Ucraina atât timp cât este nevoie”, președintele american Joe Biden a spus, la finalul summitului de la Madrid, că războiul din Ucraina a afectat deja Rusia, care plătește „un preț foarte mare”, scrie CNN.

„Uitați-vă la impactul pe care războiul din Ucraina l-a avut asupra Rusiei. Au fost nevoiți să renunțe la datoria națională pentru prima dată în 100 de ani. Au pierdut 15 ani din economia lor. (...) Vor avea probleme în menținerea producției de petrol, deoarece nu au tehnologia pentru a face acest lucru... Și, de asemenea, se află într-o situație similară în ceea ce privește sistemele lor de arme și unele dintre sistemele lor militare. Deci plătesc un preț foarte, foarte mare pentru asta", a afirmat Biden.

El a promis că SUA și NATO vor „rămâne cu Ucraina”.

Biden: Putin „obține exact ceea ce nu și-a dorit”

16:30Președintele american Joe Biden a spus că deciziile și acordurile anunțate la summitul NATO de la Madrid arată că alianța nord-atlantică „merge spre o zonă care reflectă realitățile celui de-al doilea sfert al secolului XXI”.

Răspunsul lumii la fiecare criză creată din cauza invaziei ruse în Ucraina arată că Putin „obține exact ceea ce nu și-a dorit”, a spus Biden, citat de CNN.

"Putin a crezut că ar putea rupe alianța transatlantică. A încercat să ne slăbească. (...) Dar obține exact ceea ce nu și-a dorit (...) Suntem mai uniți decât oricând. Și odată cu aderarea Finlandei și Suediei, vom fi mai puternici ca niciodată".

16:24În conferința de presă susținută înainte de plecarea sa, Biden a vorbit despre un summit NATO istoric, cu invitații de aderare la NATO transmise Suediei și Finlandei, și a promis că va spori resursele alianței pe flancul său estic.

„Acest summit a fost despre întărirea alianței noastre, pentru a face față provocărilor lumii noastre așa cum este astăzi și amenințărilor cu care ne vom confrunta în viitor”, a spus Biden, citat de CNN.

16:20VIDEO ​A bombardat o clădire rezidențială din Cernihiv și acum ar putea sta 12 ani în închisoare

16:10Președintele american Joe Biden susține o conferință de presă la finalul summitului NATO de la Madrid:

15:48 VIDEO Un magnat britanic îi ia apărarea lui Putin. „Aș încasa un glonț pentru el”

Ucrainenii arată cum i-au alungat pe ruși de pe Insula Șerpilor

15:43Cancelarul german Olaf Scholz califică drept „ridicolă” afirmația președintelui rus Vladimir Putin, care a spus miercuri seară că NATO are „ambiții imperialiste”.

„Mai degrabă Putin a făcut din imperialism scopul politicii sale”, spunând că „țările vecine” Rusiei sunt „parte a țării sale”, a adăugat cancelarul german.

14:33 VIDEO Ucrainenii arată cum au alungat garnizoana rusească de pe Insula Șerpilor / Detaliu neșteptat

Concluziile summitului NATO de la Madrid

14:23Stoltenberg a prezentat concluziile summitului NATO:

  • Despre creșterea finanțării pentru apărare a statelor membre: Cultivăm decizia luată anul trecut, aceea că trebuie să investim mai mult pentru că trăim într-o lume mai periculoasă. Cifrele vor fi cuprinse în bugetele anuale. Reprezintă o creștere considerabilă a bugetului NATO până în 2030, ceea ce ne va permite să investim mai mult în echipamente, sisteme de comandă și control, vom avea mai multe exerciții comune.
  • Susținem trimiterea de echipamente militare moderne în Ucraina.
  • Despre criza alimentară: Prețurile la alimente au atins cote record. Aliații au discutat soluții pentru a depăși criza alimentară și pentru a scoate cerealele din Ucraina atât la sol, cât și pe mare. Această criză nu este provocată de sancțiuni ci de războiul lui Putin.
  • Dacă ar deveni un război la scară largă între Rusia și NATO, atunci am vedea marea distrugere. Avem responsabilitatea de a ne asigura că războiul nu se extinde dincolo de granițele Ucrainei. Nu suntem parte a conflictului. Dacă ar fi să atace (Rusia- n. red), asta va declanșa un răspuns din partea alianței. De aceea prevenim atacul.
  • Trăim într-o lume mai periculoasă. Avem un război fierbinte în Europa, este cea mai mare criză de securitate de la Doilea Război Mondial încoace.

14:13Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat războiul brutal al lui Putin în Ucraina, la finalul summitului de la Madrid.

”Războiul brutal al lui Putin este absolut inacceptabil, provoacă morți” și are efecte la scară largă, inclusiv în privința crizei alimentare.

Finlanda și Suedia sunt state independente și suverane, decid singure ceea ce vor. ”Pentru noi este important că devin membri ai alianței”, a declarat el, întrebat în legătură cu reacția lui Putin față de lărgirea NATO.

13:41Armata ucraineană a salutat joi „eliberarea unui teritoriu strategic”, după ce armata rusă a anunțat retragerea de pe Insula Șerpilor, insulă simbolică din Marea Neagră, ocupată încă din primele zile ale invaziei ruse din Ucraina.

13:40Prețul acțiunilor Gazprom s-a prăbușit joi după ce compania a refuzat să plătească dividende / Noi bătăi de cap legate și de rublă

13:23Medvedev amenință Occidentul cu războiul: Sancțiuniile ar putea fi considerate act de agresiune

13:21CEDO cere Rusiei să nu-i execute pe cei doi luptători britanici condamnați la moarte de separatiștii proruși

13:12Norvegia neagă că blochează accesul Rusiei în insulele arctice. Moscova amenință cu represalii

13:07Rusia susține că peste 6.000 de militari ucraineni au fost capturați ori s-au predat de la debutul ”operațiunii militare speciale”, potrivit RIA citată de Reuters.

Ministerul rus al apărării a mai susținut că schimbul de 144 de prizonieri de război cu Ucraina, anunțat miercuri de serviciile de informații ucrainene, a fost organizat din ordin direct al președintelui Vladimir Putin.

13:04FOTO Cum arăta Insula Șerpilor în momentul evacuării trupelor ruse

13:00Rusia lansează 5 submarine din Sevastopol în Marea Neagră.

Rusia a lansat cinci din cele șapte submarine ale Flotei Mării Negre din Sevastopol, un oraș din peninsula Crimeea ocupată de ruși încă din 2014. Patru submarine sunt în stare de ”pregătire pentru luptă”, scrie presa ucraineană.

12:23 Ucraina susține însă că retragerea rușilor din Insula Șerpilor nu este „un gest de bunăvoință” așa cum spune Rusia, ci este consecința unei „operațiuni de succes” a militarilor ucraineni.

12:19 Ce îi răspunde Putin lui Boris Johnson după ce a spus despre liderul rus că nu ar fi invadat Ucraina dacă era femeie

11:59VIDEO Modul uimitor în care televiziunile rusești au prezentat summitul G7 și cel la care a participat Vladimir Putin

11:56Armata rusă a anunțat joi că s-a retras de pe Insula Șerpilor, o poziție strategică din Marea Neagră cucerită de Moscova și care a fost bombardată ucraineană în ultimele săptămâni, potrivit AFP.

„La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, spunând că această mișcare ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

11:54NATO face „eforturi inutile” de a „defăima” China, a reacționat diplomația chineză după ce Alianța Nord Atlantică a prezentat Beijingul drept „o provocare” pentru interesele sale.

11:33Armata rusă va avea nevoie de „mai mulți ani” ca să își revină. Care sunt cele trei scenarii pentru următoarele luni - evaluarea serviciilor americane de informații

11:05Cel puțin 631 de copii au fost răniți de la declanșarea de către Rusia a războiului din Ucraina, la 24 februarie. Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, 341 de copii au fost uciși până la 30 iunie. Cifrele sunt de așteptat să fie mai mari, deoarece nu includ victime din zonele în care ostilitățile sunt în desfășurare și cele ocupate de ruși.

10:41Lupte la Harkiv: Un mort și mai mulți răniți, inclusiv o fetiță de 11 ani

10:40VIDEO Doi în unu: Ucrainenii au capturat un blindat rusesc la pachet cu obuzierul pe care îl tracta

Putin a „ordonat” crime îngrozitoare

10:27 Ultimul bilanț al pierderilor Rusiei, publicat de Statul Major al Armatei Ucrainei

10:00Putin ”a ordonat cele mai îngrozitoare crime” din Ucraina

Ministrul britanic al afacerilor externe, Liz Truss, l-a descris pe președintele rus Vladimir Putin drept ”un dictator îngrozitor” care conduce un război ce nu a fost nici legal, nici justificat, adăugând că liderul rus a ordonat ”cele mai îngrozitoare crime în Ucraina”.

09:45Putin, după ce liderii G7 l-au ironizat pentru imaginea de mascul alfa: Nu ştiu cum voiau să se dezbrace, dar ar fi fost o privelişte dezgustătoare

09:20Forțele ruse au distrus depozitul de cereale din regiunea Dnipropetrovsk.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, a precizat joi dimineața că atacul rusesc a distrus un depozit din orașul Zelenodolsk, care conținea 40 de tone de cereale, provocând un incendiu. Potrivit autorităților, rușii au atacat și un sat din zonă, însă din informațiile de până acum nu există victime.

Ucraina a distrus un sistem de rachete de pe Insula Șerpilor

09:16Armata ucraineană ar fi distrus sistemul rusesc de rachete Panţîr-S1 de pe Insula Șerpilor.

Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei raportează că forțele ruse au pierdut, pe 28 iunie, 40 de soldați, un sistem de rachete Panţîr-S1 pe Insula Șerpilor, două obuziere „Msta-B” și un obuzier autopropulsat „Msta-S”, precum și trei unități de vehicule blindate și alte vehicule pe frontul de sud. (Kyiv Independent)

08:55Guvernul britanic, acuzat că nu a luat măsuri pentru a bloca banii murdari ai rușilor (raport)

08:31Rusia are încă ambiții teritoriale dincolo de Donbas, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Think tank-ul american a transmis, în raportul său actualizat, că forțele ruse continuă să se angajeze în operațiuni ofensive la nord de Harkiv, indicând că Kremlinul are ambiții teritoriale dincolo de Donbas. Moscova va continua să-și consume forța militară și echipamentele în astfel de operațiuni, sacrificând, eventual, forța ofensivă a trupelor pe axe de avans critice.

08:30„Remanierea” militară a Rusiei: Cu cine ar fi fost înlocuit „măcelarul din Alep” la comanda trupelor ruse din Ucraina

08:24Cehia restricționează accesul la universitățile sale pentru cetățenii ruși care vor să studieze cursurile facultăților tehnice. Cei care dau o declarație în scris prin care se distanțează de războiul Moscovei din Ucraina vor putea să-și continue studiile, potrivit Deutsche Welle.

Marea Britanie oferă Ucrainei peste un miliard de dolari sprijin militar

08:00Marea Britanie va oferi încă 1,2 miliarde de dolari sprijin militar Ucrainei.

În timp ce NATO a numit Rusia cea mai mare „amenințare directă” la adresa securității occidentale, Marea Britanie s-a angajat să ofere Ucrainei încă 1 miliard de lire sterline sub forma sprijinului militar pentru a spori capacitățile de apărare ale Kievului, inclusiv sisteme de apărare aeriană, drone, noi echipamente de război electronic. La acestea se adaugă mii de echipamente pentru soldații ucraineni, potrivit Reuters.

07:30 Amnesty International concluzionează că atacul rușilor asupra teatrului de la Mariupol a fost o ”crimă de război”. O investigație amplă a grupului pentru drepturile omului Amnesty International a concluzionat că forțele militare ruse au comis o crimă de război când au lovit teatrul Mariupol din Ucraina în martie, ucigând zeci de oameni, relatează Kyiv Independent. Oficialii din Mariupol au estimat inițial că aproximativ 300 de civili au fost uciși atunci. Echipa Amnesty Crisis Response a intervievat numeroși supraviețuitori și a colectat dovezi digitale, ajungând la concluzia că atacul a fost aproape sigur efectuat de avioane de luptă rusești, care au aruncat două bombe de 500 de kilograme.

00:38 FOTO Identificați diferențele. Summitul G7 vs. distanțarea socială de la summitul țărilor de la Marea Caspică

00:20Putin respinge responsabilitatea Rusiei pentru atacul de la Kremenciuk

"Armata noastră nu lovește niciun loc de infrastructură civilă. Avem toate posibilitățile de a ști unde se află ceea ce este", a declarat Putin în cadrul unei conferințe de presă în capitala turkmenă Ashgabat.

00:02 Putin: „Nici o problemă” pentru Rusia, dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO, dar Moscova va reacționa dacă NATO amplasează infrastructură în aceste două țări

23:32Zelenski oprește relațiile diplomatice cu Siria, după ce Damascul a anunțat că recunoaște independența teritoriilor pro-ruse

23:16„Apogeul ostilităților” în Lisiceank. Aproape 15.000 de oameni au rămas în orașul bombardat constant

Sinteza celor mai importante știri: