Soldații ucraineni au reușit să captureze un nou vehicul blindat rusesc, acesta intrând acum în dotarea forțelor armate ale Ucrainei la pachet cu obuzierul pe care îl tracta.

HotNews.roFoto: Hotnews

O înregistrare video cu captura a fost distribuită de administratorii contului Ukraine Weapons Tracker, aceștia notând că este vorba de un blindat rusesc MT-LBVM de fabricație sovietică și un obuzier mobil 2B16 „Nona-K” cu un calibru de 120 de milimetri.

Ambele vehicule par în stare bună, fiind abandonate de militarii ruși.

Noua înregistrare video a apărut la mai puțin de o săptămână distanță de o alta care arăta cum ucrainenii au reușit să repare un transportor blindat abandonat pe care rușii au încercat să îl distrugă după ce s-au împotmolit cu el.

După ce transportorul de personal blindat amfibiu BTR-82A a rămas blocat, rușii au aruncat o grenadă înăntru, ca să nu poată fi folosit de militarii ucraineni în cazul în care este capturat. Cu toate acestea, inginerii ucraineni au reușit să îl repare și acum se află în serviciul forțelor armate ale Kievului.

Ucrainenii au capturat numeroase blindate și tancuri rusești de la izbucnirea războiului

O mulțime de înregistrări video apărute pe rețelele de socializare, multe dintre ele postate chiar de militarii ucraineni, arată cum aceștia au reușit să captureze un număr impresionant de vehicule de luptă ale armatei ruse.

O parte a vehiculelor de luptă și auxiliare capturate de ucraineni au avut nevoie doar de reparații minore sau au putut fi folosite imediat, fiind abandonate de militarii ruși deși nu au suferit avarii sau au fost ușor lovite.

Dima, un militar ce luptă în Ucraina, glumea într-un amplu interviu acordat la sfârșitul lunii aprilie că Rusia este cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei. „Avem o glumă în armata ucraineană: cel mai mare furnizor de arme pe care îl avem este Rusia”, afirma acesta la momentul respectiv.

O altă înregistrare video pe larg distribuită pe rețelele de socializare luna aceasta arăta cum ucrainenii tractau un tanc rusesc T-72B3 pe care l-au lovit și avariat ușor cu un alt tanc rusesc capturat, un model mai modern T-80BVM.

În mod interesant, ucrainenii afirmă că acest al doilea tanc pe care l-au poreclit „Iepurașul” a fost folosit pentru a distruge 5 tancuri rusești și alte 24 de vehicule, fiecare lovitură fiind marcată cu o linie albă pe tunul vehiculului.

Urmărește ultimele evoluții din a 127-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.