Belarus a anunțat joi că va elimina vizele pentru cetățenii polonezi timp de șase luni, în încercarea de a promova relațiile de "bună vecinătate", scrie AFP.

Alexandr LukasenkoFoto: Alexander Astafyev / TASS / Profimedia

Președintele belarus, Alexander Lukașenko, "a decis să introducă un regim temporar de intrare fără vize pentru cetățenii polonezi", a anunțat Comitetul Național al Gărzii de Frontieră din Belarus într-un comunicat.

Această măsură va fi în vigoare de la 1 iulie până la 31 decembrie inclusiv, a precizat aceeași sursă.

Cetățenii polonezi vor putea, de asemenea, să călătorească în zonele de frontieră din Belarus fără permisiunea specială care era necesară înainte, se arată în comunicat.

Polonezii vor trebui doar să le explice verbal polițiștilor de frontieră motivul vizitei lor în această zonă și să precizeze ce localități intenționează să viziteze, a adăugat acesta.

Lukașenko, care se află la putere din 1994, a permis deja cetățenilor din Lituania și Letonia să călătorească în Belarus fără viză până la sfârșitul anului.

Anunțul surprinzător vine în mijlocul unei ofensive a Rusiei, cel mai apropiat aliat al Minskului, în Ucraina și la câteva luni după ce o gravă criză a migrației a pus Belarusul în opoziție cu vecinii săi occidentali.