Serviciile americane de informaţii estimează că va fi nevoie de "ani de zile" pentru ca armata rusă să își revină după pagubele suferite în desfășurarea războiului din Ucraina, a declarat miercuri şefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines, relatează CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Forțele lor terestre au fost acum atât de mult degradate încât ne așteptăm că le va lua ani de zile pentru a-și reveni în multe privințe", a spus Avril Haines miercuri, în cadrul unei conferințe la Washington DC.

Acest lucru ar putea împinge Rusia să se bazeze mai mult pe alte „instrumente", cum ar fi atacurile cibernetice, eforturile de a controla energia sau chiar armele nucleare, pentru a avea "putere și influență", a spus şefa serviciilor de informaţii ale SUA.

Haines susține că Rusia începe să se concentreze asupra regiunii Donețk, dar serviciile americane de informații consideră că Rusia va avea dificultăți în a cuceri provincia estică, așa cum este pe cale să reușească în provincia vecină Lugansk.

În același timp, președintele rus Vladimir Putin crede probabil că timpul este de partea Moscovei, deoarece apreciază că Occidentul va obosi în cele din urmă să mai sprijine Ucraina, consieră șefa comunității de informații a SUA.

„Consensul este că războiul din Ucraina va continua pentru o perioadă lungă de timp", a declarat Haines, recunoscând că evaluarea SUA a situației este „sumbră".

Trei scenarii pentru războiul din Ucraina în următoarele luni

Comunitatea de informații vede trei scenarii posibile care ar putea fi luate în considerare în următoarele săptămâni și luni.

„Cel mai probabil este ca acest conflict să rămână o luptă crâncenă în care rușii fac câștiguri graduale, dar nu fac progrese", a spus Haines.

În acest scenariu, armata rusă va securiza regiunea Lugansk și o mare parte din Donețk până la toamnă, dar își va consolida și controlul asupra sudului Ucrainei.

Al doilea scenariu arată că Rusia ar putea avea un succes major și s-ar putea reorienta spre Kiev sau Odesa.

Sau, în cele din urmă, Ucraina ar putea stabiliza linia frontului și ar putea începe să obțină câștiguri mai mici, probabil în Herson sau în altă parte în sudul Ucrainei.

--------