Pe lângă disputa cu Lituania privind accesul mărfurilor în enclava Kaliningrad, Rusia susține că Norvegia încalcă un acord care îi oferă acces la Svalbard, acuzând țara nordică de întreruperea livrării de provizii critice și a amenințat cu represalii. Oslo nu blochează accesul Moscovei la arhipelagul arctic Svalbard, ci doar aplică sancțiuni internaționale, iar Kremlinul are alte mijloace pentru a ajunge la așezările sale, unde exploatează o mină de cărbune, a declarat pentru Reuters ministrul de externe al țării nordice, Anniken Huitfeldt.

O pancartă în limba rusă pe care scrie Comunismul este țelul nostru din fața unei clădiri cu steaguri rusești din orașul minerilor Barentsburg, în Arhipelagul Svalbard, în nordul NorvegieiFoto: Jonathan Nackstrand / AFP / Profimedia Images

Rusia a acuzat miercuri Norvegia de întreruperea livrării de provizii critice și a amenințat cu represalii împotriva Oslo în legătură cu accesul la Svalbard dacă nu va rezolva problema.

Svalbard, situat la jumătatea distanței dintre coasta de nord a Norvegiei și Polul Nord, face parte din Norvegia, dar Rusia are dreptul de a exploata resursele naturale ale arhipelagului în baza unui tratat din 1920, iar unele așezări de acolo sunt populate în principal de ruși.

Norvegia este membră NATO, și nu face parte din Uniunea Europeană, dar care aplică sancțiunile UE împotriva Rusiei.

Cu toate acestea, șefa diplomației norvegiene a declarat că sancțiunile nu vor afecta transportul de bunuri pe mare către arhipelagul Svalbard.

Norvegia „nu încalcă tratatul”

O mare parte din mărfurile destinate așezărilor rusești din arhipelag trec mai întâi pe cale rutieră prin punctul de frontieră dintre Rusia și Norvegia de pe continent, care este închis pentru mărfurile sancționate.

„Norvegia nu încalcă Tratatul Svalbard", a declarat ministrul norvegian de externe Anniken Huitfeldt.

„Transportul care a fost oprit la granița norvegiano-rusă pe baza sancțiunilor care interzic companiilor rusești să transporte bunuri pe cale rutieră pe teritoriul norvegian. Norvegia nu încearcă să împiedice livrările să ajungă la Barentsburg", a adăugat Anniken Huitfeldt, referindu-se la principala așezare rusă din Svalbard, care exploatează o mină de cărbune.

Câți ruși trăiesc în Svalbard

Aproximativ 378 de persoane, în principal ruși și ucraineni, trăiesc la Barentsburg și în cealaltă așezare rusă din Svalbard, numită Pyramiden, potrivit agenției norvegiene de statistică.

Rusia ar putea livra proviziile și altfel, exclusiv pe navă sau pe calea aerului, a mai spus ministrul norvegian de externe, și nu doar pe șosea.

În timp ce Norvegia a aplicat majoritatea sancțiunilor internaționale, țara nordică nu și-a închis porturile pentru navele de pescuit rusești, un colac de salvare pentru porturile Norvegiei arctice.

Ministrul a mai spus că guvernatorul din Svalbard este în contact strâns cu locuitorii din Barentsburg și că toți au acces la alimente și medicamente.

"Situația este evaluată ca fiind normală", a conchis Anniken Huitfeldt.

--------