Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei și unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, a amenințat joi Occidentul cu războiul.

Dmitri MedvedevFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Medvedev, care a avut mai multe ieșiri furioase la adresa Occidentului și, recent, a României, a susținut că, ”în anumite cricumstanțe, sancțiunile (impuse de Occident ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina- n.red) ar putea fi considerate act de agresiune și o justificare pentru război”, transmite Reuters.

"Aș vrea să subliniez încă o dată că, în anumite circumstanțe, astfel de măsuri ostile pot fi calificate și ca act de agresiune internațională. Și chiar ca un casus belli (justificare pentru război)", a spus șeful Consiliului de Securitate de la Msocova, adăugând că Rusia are dreptul de a se apăra.

Rusia s-a confruntat cu un val de sancțiuni economice paralizante din partea țărilor occidentale ca răspuns la invazia Ucrainei, pe care o numește în continuare ”operațiune militară specială”.

Medvedev, fostul președinte rus văzut cândva drept un liberal, a devenit unul dintre cei mai înverșunați susținători ai războiului declanșat de Vladimir Putin, subliniază Reuters.

Atacuri la adresa României

"Sunt adesea întrebat de ce postările mele pe Telegram sunt atât de dure. Răspunsul este că îi urăsc. Sunt niște ticăloși și nenorociți. Vor moartea pentru noi, Rusia. Și cât voi fi în viață, voi face totul pentru a-i face să dispară”, scria Medvedev, într-o postare pe Telegram, referindu-se la Ucraina și la Occident.

Sâmbătă a lansat atacuri și la adresa României, în contextul admiterii candidaturii Rep. Moldova la Uniunea Europeană. El a criticat dorința Chișinăului de a adera la UE, acuzând că este împins de la spate de liderii de la București care doresc refacerea României Mari. Medvedev avertiza că Rusia nu va sta cu mâinile în sân deoarece în Transnistria trăiesc circa 220 de mii de cetățeni ai Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis că declarațiile lui Medvedev referitoare la decizia istorică a Consiliului European privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina fac parte din retorica falsă a Kreminului și indică frustrare.