Armata ucraineană a salutat joi „eliberarea unui teritoriu strategic”, după ce armata rusă a anunțat retragerea de pe Insula Șerpilor, insulă simbolică din Marea Neagră, ocupată încă din primele zile ale invaziei ruse din Ucraina.

Soldați ucraineni în tranșeeFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

„Mulțumesc apărătorilor regiunii Odesa care au făcut tot posibilul pentru a elibera un teritoriu important din punct de vedere strategic”, a scris comandantul șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalouzhniy, pe Telegram.

Armata rusă a anunțat joi că s-a retras de pe Insula Șerpilor.

„La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, spunând că această mișcare ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

„Rusia nu se opune eforturilor ONU de a crea un coridor umanitar pentru a exporta producția de cereale din Ucraina”, a precizat un purtător de cuvânt la ministerului rus. „Această decizie nu va mai permite Kievului să speculeze asupra unei crize alimentare iminente, spunând că este imposibil să exporti cereale din cauza controlului total al Rusiei asupra nord-vestului Mării Negre”, a adăugat el.

Ucrainenii susțin însă că retragerea rușilor din Insula Șerpilor este consecința unei „operațiuni de succes” a militarilor ucraineni.

„În timpul nopții, ca urmare a unei operațiuni militare de succes cu unitățile noastre de rachete și artilerie de pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă garnizoana cu două bărci cu motor și probabil a părăsit insula”, susține un comandament militar ucrainean responsabil în zonă.