Ambasadorul Marii Britanii la Moscova a fost convocat joi la Ministerul rus de Externe pentru a protesta față de remarcile "nepoliticoase" ale premierului Boris Johnson la adresa președintelui Vladimir Putin, a anunțat diplomația rusă, potrivit AFP.

Boris JohnsonFoto: Gov.uk

Rusia a protestat "ferm" în fața lui Deborah Bronnert față de "comentariile în mod deschis grosolane ale autorităților britanice despre Rusia, liderul său, oficialii săi, precum și despre poporul rus", se arată într-un comunicat.

"Într-o societate politicoasă, se obișnuiește să-și ceară scuze pentru astfel de remarci", a precizat diplomația rusă, denunțând o "retorică insultătoare inacceptabilă".

Premierul britanic Boris Johnson a declarat marți seara la postul de televiziune german ZDF că Vladimir Putin nu ar fi lansat ofensiva din Ucraina dacă ar fi fost femeie. El a denunțat apoi operațiunea militară rusă drept "un exemplu perfect de toxicitate masculină", la încheierea summitului G7 din Germania.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat miercuri seară la postul de radio LBC că "viziunea președintelui Putin despre el însuși și despre lume este un sindrom al omului mic, o viziune macho".

De asemenea, Wallace a atacat-o dur pe purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zakharova, acuzând-o că "amenință pe toată lumea cu arme nucleare" în fiecare săptămână.

În convocarea ambasadorului britanic, Ministerul rus de Externe a subliniat, de asemenea, că este "inacceptabil" ca oficialii britanici să "propage informații false în mod deliberat, inclusiv despre presupuse amenințări ale părții ruse de a 'recurge la arme nucleare'", potrivit comunicatului diplomației ruse.

Președintele rus Vladimir Putin a respins joi acuzația premierului britanic Boris Johnson potrivit căreia dacă ar fi fost femeie nu ar fi invadat Ucraina, transmite Reuters.

Liderul de la Kremlin a indicat decizia fostului lider britanic Margaret Thatcher de a trimite trupe în Insulele Falklands ca o replică la teoria lui Boris Johnson.