Președintele rus Vladimir Putin a respins joi acuzația premierului britanic Boris Johnson potrivit căreia dacă ar fi fost femeie nu ar fi invadat Ucraina, transmite Reuters.

Vladimir Putin în timpul unei vizite în TurkmenistanFoto: Dmitry Azarov / Sputnik / Profimedia

Liderul de la Kremlin a indicat decizia fostului lider britanic Margaret Thatcher de a trimite trupe în Insulele Falklands ca o replică la teoria lui Boris Johnson.

Miercuri, premierul britanic Boris Johnson a calificat decizia lui Vladimir Putin de a lansa ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială" împotriva Ucrainei drept un „exemplu perfect de masculinitate toxică" și a ironizat postura de macho a președintelui rus.

„Vreau doar să amintesc evenimentele din istoria recentă, când Margaret Thatcher a decis să lanseze operațiuni militare împotriva Argentinei pentru Insulele Falkland. Așadar, o femeie a luat decizia de a lansa o acțiune militară.

Prin urmare, nu este o referire complet exactă din partea premierului britanic la ceea ce se întâmplă astăzi", a declarat joi Vladimir Putin, în timpul conferinței de presă din cadrul unei vizite în Turkmenistan.

Putin critică Marea Britanie

Liderul rus a continuat să critice decizia Marii Britanii, luată în urmă cu 40 de ani, de a răspunde militar la încercarea Argentinei de a cuceri insulele slab populate, aflate sub controlul britanicilor în Atlanticul de Sud.

„Unde sunt Insulele Falkland și unde este Marea Britanie? Acțiunile lui Thatcher au fost dictate de ambițiile sale imperialiste și de dorința de a confirma statutul lor imperial", a completat Putin.

Moscova a criticat în mod repetat intervențiilor militare occidentale în țări precum fosta Iugoslavie, Afganistan și Irak, pe care le consideră exemple de imperialism și ipocrizie occidentală.

Dar, în timpul guvernării sale de două decenii, Putin însuși s-a confruntat cu multiple acuzații de imperialism, dorind să extindă cu forța granițele și influența Rusiei în fostul spațiu sovietic, și a declarat el însuși că regretă prăbuşirea Uniunii Sovietice.

--------