​Comandamentul operațional Sud al forțelor armate ucrainene a distribuit o fotografie cu Insula Șerpilor joi, zi în care marina rusă a evacuat insula situată la doar 45 de kilometri de coasta României.

Incendii puternice pe Insula Serpilor in ziua evacuarii fortelor ruseFoto: Fortele Armate ale Ucrainei

Potrivit Ukraîinska Pravda, forțele armate ucrainene susțin că armata rusă a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei de pe Insula Șerpilor, după noi lovituri asupra acesteia.

„În timpul nopții, ca urmare a următoarei etape reușite a operațiunii militare cu lansarea unor lovituri de foc de către unitățile noastre de rachete și artilerie pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei cu două bărci rapide și probabil a părăsit insula”, afirmă Comandamentul operațional Sud al ucrainenilor.

„Insula Șerpilor este acum acoperită de foc, se aud explozii. Rezultatele finale ale operațiunii sunt în curs de desfășurare”, adaugă acesta. Imaginea a fost redistribuită și de colonelul Anatoli Stefan, acesta notând că ucrainenii sunt mândri de fiecare soldat al lor.

Rusia confirmă că a evacuat Insula Șerpilor

Nu este clar dacă incendiile puternice ce pot fi văzute în fotografie sunt rezultatul bombardamentelor efectuate de ucraineni sau dacă garnizoana rusă și-a aruncat în aer propriile echipamente pentru a nu cădea în mâinile acestora.

Ministerul rus al Apărării a confirmat joi după-masa ca forțele sale au evacuat Insula Șerpilor, afirmând că mutarea a fost un „gest de bunăvoință” menit să permită Ucrainei să își reia exporturile de cereale prin porturile de la Marea Neagră.

Versiunea rusă este însă puțin probabilă ținând cont că inclusiv în ultimele zile pe platformele social media din țară a început să fie distribuită masiv o poveste „eroică” despre modul în care Flota Mării Negre a transportat sisteme antiaeriene pe insulă.

În plus, imagini realizate din satelit la mijlocul lunii iunie arătau că rușii au fortificat masiv insula, ducând aici un veritabil arsenal menit să consolideze poziția apărătorilor.

Ucrainenii au reluat loviturile asupra Insulei Șerpilor

Pe 22 iunie forțele armate ucrainene au confirmat că au lovit din nou Insula Șerpilor, susținând că au provocat „pierderi semnificative” forțelor rusești.

„Operațiunea militară continuă și necesită tăcere informațională până la încheierea ei”, a mai afirmat Comandamentul operațional Sud al forțelor armate ale Ucrainei.

Anunțul armatei ucrainene a venit după ce cu o zi în urmă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov, a spus că „regimul de la Kiev a întreprins o nouă tentativă nebunească de a cuceri Insula Şerpilor”.

Lunea aceasta Comandamentul operațional Sud a distribuit noi înregistrări videocu loviturile efectuate asupra pozițiilor rusești de pe insulă.

Forțele armate ale Ucrainei au lovit în mod repetat Insula Șerpilor și la începutul lunii mai, inclusiv în urma unor misiuni periculoase cu avioane ce zburau la altitudine joasă, dar ulterior au sistat atacurile.

Generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informațiia al armatei ucrainene, afirma însă într-un interviu acordat după suspendarea temporară a atacurilor că Ucraina nu va renunța „niciodată” la Insula Șerpilor.

Urmărește ultimele evoluții din a 127-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.