În timp ce NATO a numit Rusia cea mai mare „amenințare directă” la adresa securității occidentale, Marea Britanie s-a angajat să ofere Ucrainei încă 1 miliard de lire sterline sub forma sprijinului militar pentru a spori capacitățile de apărare ale Kievului, inclusiv sisteme de apărare aeriană, drone, noi echipamente de război electronic.

Boris Johnson şi Volodimir Zelenski, la pas prin centrul KievuluiFoto: AFP / AFP / Profimedia

La acestea se adaugă mii de echipamente pentru soldații ucraineni, potrivit Reuters.

Anunțul a fost făcut de guvernul britanic la summitul NATO de la Madrid, acolo unde și SUA au anunțat sporirea trupelor în Europa, ca urmare a agresiunii Moscovei.

Aceste noi fonduri vor creşte ajutorul militar britanic pentru Kiev la 2,3 miliarde de lire sterline, a precizat Downing Street, într-un comunicat, calificând această creştere importantă o ''nouă fază'' a sprijinului occidental care urmează să permită armatei ucrainene să lanseze contraofensive.

''În timp ce Putin nu reuşeşte să realizeze câştigurile pe care le plănuise şi la care sperase şi că inutilitatea acestui război devine evidentă pentru toţi, atacurile sale împotriva poporului ucrainean sunt din ce în ce mai barbare'', a declarat premierul britanic Boris Johnson, potrivit comunicatului citat

''Armele, echipamentele şi pregătirea furnizate de Marea Britanie transformă apărarea Ucrainei împotriva acestui atac. Şi vom continua să sprijinim cu fermitate poporul ucrainean pentru a ne asigura că Putin eşuează în Ucraina'', a adăugat el.