Declarațiile oficiale și filmările publicate de Ministerul rus al Apărării sugerează că Kremlinul a reorganizat structura de comandă militară a țării în ultimele săptămâni, potrivit analiștilor, deoarece ofensiva rusă în curs de desfășurare în Ucraina duce la puține câștiguri teritoriale, notează The Moscow Times.

Vladimir Putin alaturi de Serghei Soigu si Valeri GherasimovFoto: Yevgeny Paulin / TASS / Profimedia Images

Apariția viceministrului rus al Apărării, Ghenadi Zhidko, alături de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, într-o vizită în estul Ucrainei, în weekend, a provocat speculații că Jidko a fost numit noul comandant al campaniei militare a Rusiei, în locul generalului Alexander Dvornikov, supranumit „Măcelarul din Alep”.

Generalul Alexander Dvornikov, care ar fi fost anterior responsabil de ofensiva rusă, nu a mai fost văzut în public de câteva săptămâni. El fusese numit comandant peste trupele ruse de din Ucraina în aprilie, într-o încercare de a îmbunătăți coordonarea forțelor de invazie.

„Se pare că se confirmă faptul că generalul-colonel Gennadi Zhidko este comandantul forțelor ruse în Ucraina”, a scris pe Twitter analistul militar Rob Lee.

O restructurare a comandamentului superior al Rusiei este probabil o încercare a Moscovei de a îmbunătăți performanța forțelor sale armate în Ucraina, care nu au reușit să facă progrese rapide, în pofida superiorității semnificative în muniție și echipament.

„Rotațiile drastice în cadrul armatei ruse, dacă sunt adevărate, nu sunt acțiuni întreprinse de o forță aflată în pragul unui succes major”, notează și Institutul pentru Studiul Războiului.

În ciuda unor victorii semnificative în estul Ucrainei, lângă orașul Popasna și orașul strategic Severodonețk, în ultimele săptămâni, avansul Rusiei a fost lent și, potrivit analiștilor, probabil a dus la pirederi majore în rândul trupelor.

Informații despre promovarea lui Zhidko au apărut pentru prima dată la începutul lunii iunie, fiind publicate de către Conflict Intelligence Team.

Înainte de a fi numit anul trecut ministru adjunct al apărării responsabil cu activitatea „militar-politică”, Zhidko a fost șef al Districtului Militar de Est și a fost implicat în intervenția militară a Rusiei în Siria, în sprijinul președintelui Bashar al-Assad.

CITEȘTE ȘI:„Măcelarul din Alep”, Alexander Dvornikov, trebuia să fie „cartea norocoasă” a războiului Rusiei din Ucraina, dar se presupune că a fost demis - NYT