​În ziua 110 a războiului declanșat de Vladimir Putin, apărătorii ucraineni luptă cu înverșunare pentru „fiecare metru" din Severodonețk, a declarat Volodimir Zelenskiy, după ce forțele rusești au distrus un pod către un alt oraș de peste râu, lăsând civililor blocați acolo doar o singură cale de ieșire.

Soldat ucrainean într-un tranșeuFoto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

Cele mai importante informații de luni, ziua 110 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Sinteza celor mai importante evenimente ale zilei: Lupte grele pentru Severodonețk

01:40 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev amenință cu atacuri rusești asupra orașelor din vestul Ucrainei: „Călăreții Apocalipsei sunt pe drum”

01:35Volumul exporturilor rusești în Germania în aprilie a crescut cu 41,9% - până la 3,7 miliarde de euro

Cele mai importante importuri au fost reprezentate de petrol și gaze naturale. Creșterea valorii produselor importate s-a datorat, în principal, creșterii prețurilor, potrivit Deutsche Welle, care citează Oficiul Federal de Statistică al Germaniei.

01:12 Primarul din Mariupol: Toată infrastructura critică a orașului a fost distrusă în primele șapte zile. „Trădători” au dat coordonate vitale rușilor

00:50 Financial Times: Kievul pierde teren - în vreme ce SUA și aliații lor se ceartă pe tema obiectivelor reale ale războiului

Acum, când sprijină Ucraina în războiul ei cu Rusia, puterile occidentale sunt tentate din nou să definească victoria drept ne-înfrângere. Ucrainenii se tem că li se va da numai atât armament cât le este necesar pentru a continua lupta - dar nu suficient pentru a învinge Rusia. Este o perspectivă cumplită într-un moment în care orașele lor sunt distruse și armata ucraineană pierde sute de oameni pe zi în lupta pentru oprirea înaintării rusești.

00:01 Rusia încearcă din nou să afirme că obiectivul principal al „operațiunii sale militare speciale” din Ucraina este doar „protejarea” republicilor populare Donețk și Luhansk.

Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a repetat această afirmație luni pentru agenția de presă de stat rusă RIA. „În general, protecția republicilor este principalul obiectiv al operațiunii militare speciale”, a declarat Peskov.

23:42 „Costul uman al bătăliei de la Severodoneţk este înspăimântător. Avem de-a face cu Răul absolut” - spune preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul său adresat zilnic ucrainenilor.

23:25Separatiștii pro-ruși se plâng de bombadamentele ucrainene „de o putere și durată fără precedent” asupra Donețkului

Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei au declarat luni că patru persoane au fost ucise și 22 rănite în bombardamentele "masive" efectuate de forțele Kievului asupra orașului Donețk, capitala lor autoproclamată, potrivit AFP.

22:56Armamentul occidental „nu sosește suficient de repede” - afirmă însă un consilier al ministrului ucrainean al apărării

Într-un interviu pentru BBC, Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării, spune că deși Ucraina este recunoscătoare pentru armamentul primit până acum de la țările occidentale, noi livrări nu sosesc suficient de repede pe cât ar trebui.

„Suntem un pic îngrijorați, nu există suficientă înțelegere cu privire la nivelul amenințării cu care ne confruntăm și cu care Europa se confruntă”, a spus el.

"Rusia are o hemoragie de milionari"

22:21Cancelarul Olaf Scholz respinge criticile conform cărora Germania este prea lentă în livrările de armament greu către Ucraina.

21:48Jens Stoltenberg: Suedia este mai în siguranţă de la depunerea cererii de aderare la NATO

21:18Peste 15.000 de milionari sunt așteptați să părăsească Rusia în acest an, deoarece cetățenii bogați întorc spatele regimului lui Vladmir Putin după invazia din Ucraina, potrivit unei analize a datelor privind migrația, citate de The Guardian.

20:55Un parlamentar ucrainean spune că președintele Iohannis ar merge joi la Kiev

Parlamentarul ucrainean Oleksii Goncearenko a scris pe pagina sa de Twitter că președintele Klaus Iohannis ar urma să mergă joi într-o vizită la Kiev alături de președintele francez, Emmanuel Macron, de cancelarul german Olaf Scholz și de premierul italian Mario Draghi.

20:39Tatăl marocanului condamnat la moarte de un tribunal din autoproclamată republică separatistă Donețk spune că fiul său ar trebui tratat ca prizonier de război, întrucât e cetățean ucrainean, care s-a predat în mod voluntar.

Marocanul Brahim Saadoun (21 de ani) și doi britanici - Aiden Aslin și Shaun Pinner - au fost capturați în timp ce luptau alături de forţele armate ucrainene împotriva invadatorilor ruşi. Săptămâna trecută, ei fost declarați vinovați de „activităţi mercenare” și condamnați la moarte de „Curtea supremă” din așa-numita „Republică Populară Donețk” (DNR).

Familia și apropiații lui Saadoun au făcut apel la eliberarea sa, explicând pentru The Guardian că el era un pușcaș marin în serviciu militar activ, și nu un mercenar așa cum au susținut mass-media ruse și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei care au anunțat sentința.

Tatăl lui, Tahar Saadoun, a declarat luni pentru Reuters că fiul său a primit cetățenia ucraineană în 2020, după ce a efectuat un an de pregătire militară, ca cerință prealabilă pentru accesarea studiilor de tehnologie aerospațială urmate la o universitate din Kiev.

Saadoun s-a predat „în mod voluntar” și ar trebui tratat ca „prizonier de război”, a mai spus tatăl său.

20:02Ucraina a pierdut un sfert din terenul său arabil din cauza ocupației rusești a anumitor regiuni din sud și est, a declarat luni ministrul agriculturii din această țară, deși acest lucru nu constituie o "amenințare la adresa securității alimentare", potrivit AFP.

Toate podurile către Severodonețk au fost distruse

19:36Toate cele trei poduri către orașul strategic Severodonețk au fost distruse - anunță guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Gaidai.

Într-un update, luni seară, Gaidai informează că, deși trupele ruse nu au capturat complet orașul - care e în prezent epicentrul luptelor dintre ruși și ucraineni -, toate podurile care duc spre centrul regional sunt acum distruse, ceea ce face ca evacuarea localnicilor și transportul de bunuri să fie imposibile.

Locuitorii rămași în oraș supraviețuiesc acum în condiții extrem de dificile, având în vedere bombardamentele intense, a adăugat oficialul ucrainean.

19:02Cadavre descoperite într-o nouă groapă comună în apropiere de Bucha

„Şapte civili au fost torturaţi de ruşi, apoi executaţi cu laşitate cu un glonţ în cap”, a scris pe Facebook şeful poliţiei din Kiev, Andrii Nebîtov, precizând că „mai multe victime aveau mâinile şi genunchii legaţi”.

„Această groapă comună a fost descoperită astăzi acolo unde au fost staţionaţi militarii ruşi, în apropiere de satul Mîroţke”, situat la 10 km nord-vest de Bucha şi la 35 de km de Kiev pe aceeaşi axă, a adăugat el. Şeful poliţiei din regiunea Kievul a precizat că „lucrează în prezent la identificarea victimelor”.

După plecarea soldaţilor ruşi din regiunea Kiev şi descoperirea a sute de cadavre de civili ucraineni, Bucha a devenit simbolul crimelor de război imputate Rusiei de către Ucraina.

18:57O nouă lovitură a ucrainenilor cu sistemul mobil antitanc Stugna-P, de data aceasta de la o distanță apreciabilă - circa 5 km depărtare:

18:37Purtătorul de cuvânt al Legiunii internaţionale pentru apărarea Ucrainei - organism oficial al combatanţilor voluntari străini - deplânge „starea de complezenţă” a țărilor occidentale donatoare.

„E o anumită stare de complacere care pare să se fi așternut peste partenerii noștri occidentali, că armamentul deja livrat Ucrainei este cumva suficient pentru a câștiga războiul”, a declarat Damien Magrou, luni, în timpul unei conferințe de presă.

„Nu sunt (suficiente armele livrate)! Nici nu se apropie de ce ne-ar fi suficient pentru a putea să-i învingem pe ruși pe câmpul de luptă”, a transmis el.

„Vă rugăm, trimiteți în continuare artilerie grea, sisteme de armament greu, rachete cu rază lungă, rachete anti-navă. De toate acestea este nevoie astăzi pe câmpul de luptă. Și ieri era nevoie. Cu cât așteptăm mai mult, cu atât vor fi mai multe morți. Iar aceste morți nu vor fi doar în rândul forțelor armate ucrainene, ci și în legiunea noastră”, a adăugat Magrou.

Oraș din nordul Ucrainei, atacat cu rachete de ruși

17:50 FOTO - Rusia a atacat cu rachete oraşul Priluki din nordul Ucrainei: Patru sate sunt evacuate din cauza riscului incendiilor

17:27Guvernul de la Kiev a interzis exportul cărbunelui, petrolului și gazelor produse pe teritoriul Ucrainei.

17:03 Străini din 55 de țări au ajuns să lupte în Ucraina în cadrul Legiune Internaționale. Potrivit reprezentanților acestei structuri, majoritatea voluntarilor străini vin din Statele Unite și din Marea Britanie.

16:40Mărturii și fapte șocante dintr-un alt război recent care explică de ce rușii sunt confortabili cu ce se întâmplă acum din Ucraina

16:23VIDEO Ca într-un joc pe calculator: Ucrainenii arată cum folosesc o consolă într-o lovitură cu drona asupra unei blindate rusești

16:15 Războiul declanșat de Rusia as dus la uciderea a cel puțin 288 de copii din 24 februarie și până acum, potrivit procuraturii ucraionene, citată de Kyiv Independent. Totodată, peste 520 de copii au fost răniți în urma războiului.

16:00Soldații ucraineni demonstrează cât de eficiente pot fi unele tehnici de camuflaj pe câmpul de luptă:

15:29 Mister în Rusia: Autoritățile din întreaga țară au început să dea jos banerele pro-război cu litera „Z”

14:29Vladimir Putin a dat-o afară din guvern pe fosta procuroare generală a Crimeii după ce a criticat războiul / Născută în Ucraina, ea a trecut de partea rușilor în 2014

13:52Rusia anunță că introduce impozite în zonele ocupate din Zaporojie: Codul fiscal a fost deja creat, va fi simplu

13:28 Ucrainenii anunță eliminarea lui „Adam cel Groaznic”, unul dintre cei mai temuți lunetiști ai armatei ruse

12:46Arsenalul nuclear mondial este de așteptat să crească în următorii ani, pentru prima dată de la Războiul Rece / Ce armament nuclear dețin marile puteri ale lumii

12:36VIDEO Cel mai toxic propagandist al Kremlinului, în formă maximă: Rusia este o țară mult mai liberă decât Occidentul

12:01Vladimir Putin, îngrijorat de economie? Kremlinul spune că n-are prioritate mai mare decât nivelul de trai al rușilor

11:49Lista echipamentelor militare de care mai are nevoie Ucraina / Apelul Kievului către Occident

VIDEO Centru de comandament al armatei ruse, distrus de ucraineni

11:33 VIDEO Ucrainenii au distrus un centru de comandament al armatei ruse / Rușii au încercat să îl ascundă într-o zonă rezidențială, printre case

10:48Poliţia de Frontieră anunţă că 6.897 de cetăţeni ucraineni au intrat duminică în România, numărul lor fiind în scădere cu 2 % faţă de ziua precedentă.

De la declanşarea războoiului, în 24 februarie, sși până în 12 iunie, la ora 24.00, au intrat în România 1.186.070 cetăţeni ucraineni.

10:34 VIDEO Ucrainenii prezintă un nou tanc capturat de la armata rusă / Cum l-au testat înainte să-l retrimită în luptă

10:09Producătorul rus Gazprom a informat că exportul său de gaze către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, a rămas luni la 41,9 milioane de metri cubi, nivel neschimbat față de duminică.

O cerere de furnizare de gaze prin intermediul unui alt punct de intrare important, Sokhranovka, a fost respinsă de Ucraina, a precizat Gazprom.

10:01 Fermierii din regiunea sudică ucraineană Odesa au început recoltarea cerealelor pentru anul 2022, profitând de vremea favorabilă, au declarat oficialii regionali.

Ucraina a finalizat deja însămânțarea cerealelor pentru acest sezon agricol, dar Ministerul Agriculturii nu a oferit nicio perspectivă privind recolta de cereale din 2022.

Potrivit ministerului, fermierii au în plan să semene în total 14,2 milioane de hectare de cereale de primăvară în acest an, în scădere de la 16,9 milioane de hectare în 2021 din cauza invaziei rusești. (Al Jazeera)

Forțele ucrainene, împinse înapoi de artileria rusă în Severodonețk

09:42 Trei persoane au fost ucise duminică în Lysychansk, inclusiv un băiat de șase ani, iar o persoană a fost rănită, a declarat guvernatorul din Lugansk.

Forțele rusești continuă să ia cu asalt orașul Severodonețk și au împins armata ucraineană înapoi „datorită unui avantaj semnificativ în materie de artilerie", a scris Serghei Gaidai pe Telegram. El a spus că rușii distrug orașul „bucată cu bucată".

Un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei ucrainene a declarat că forțele ruse au împins unitățile ucrainene în afara centrului orașului Severodonețk.

09:32 O explozie produsă în apropierea clădirii „Ministerului Afacerilor Interne” din Melitopolul ocupat de Rusia, în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, a rănit cel puțin patru persoane, potrivit unui oficial local.

Alexey Selivanov, adjunctul șefului pro-rus al așa-zisului minister, a descris explozia într-o postare pe Telegram drept un act „terorist" comis de ceea ce el a numit „militanți ucraineni".

Acesta a afirmat că un dispozitiv exploziv improvizat a fost ascuns într-un coș de gunoi în apropierea clădirii, iar o fată care trecea pe lângă el a fost grav rănită, împreună cu cel puțin un bărbat. (CNN)

08:58 Ucrainenii au reușit, cu ajutorul tunurilor M777 primite de la americani, o operațiune în care au distrus trei lansatoare multiple de rachete rusești în regiunea Lugansk:

Rușii încasează un miliard de euro pe zi pentru vânzările de combustibili fosili

08:49 Ministerul britanic al apărării: Operațiunile de traversare a râurilor vor fi printre cei mai importanți factori ce vor decide soarta războiului din Ucraina.

08:32 Legătura dintre centrala nucleară din Zaporojie, controlată de ruși din martie, și Agenția Internațională pentru Energie Atomică a fost restabilită.

08:27 „Putin, cel pe care l-am cunoscut, era complet diferit”. Ce a spus fostul premier rus Kasianov într-un interviu pentru AFP.

07:57Rusia a obținut venituri de 93 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său cu Ucraina, majoritatea către UE

07:35 Institutul pentru Studiul Războiului: Forțele rusești continuă să se chinuie să genereze unități suplimentare capabile de luptă și creează batalioane terțe, cu recruți și rezerviști mobilizați.

Scurtă recapitulare, luni dimineață, a evenimentelor recente (ora 07:00):

  • Forțele ruse au cucerit cea mai mare parte a orașului Severodonețk, unde continuă luptele de stradă crâncene după ce un incendiu a izbucnit la uzina chimică Azot, unde se adăpostesc sute de civili.
  • Obiectivul tactic cheie al ocupanților nu s-a schimbat: ei fac presiuni în Severodonețk, lupte cumplite continuă acolo - literalmente pentru fiecare metru", a spus Zelenski.
  • Ministerul rus al Apărării a susținut că rachetele sale de croazieră au distrus duminică un mare depozit care conținea arme americane și europene la Ternopil. Ucrainenii spun că nu era niciun depozit de armament, iar atacul a distrus o serie de clădiri rezidențiale și a rănit 22 de persoane, inclusiv șapte femei și un copil de 12 ani.
  • Zelenski a declarat că numărul soldaților ruși uciși ar putea ajunge la peste 40.000 de soldați până la începutul lunii iulie.
  • Forțele rusești au distrus un pod care leagă Severodonețk de orașul geamăn Lysychansk, tăind o posibilă rută de evacuare a civililor.
  • Preocupările legate de securitate exprimate de Turcia în opoziția sa față de cererile de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei sunt legitime, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „Este vorba despre terorism, este vorba despre exporturi de arme".
  • Cadavrele mai multor luptători ucraineni uciși în timpul asediului combinatului Azovstal din Mariupol așteaptă încă să fie recuperate, a declarat fostul comandant al regimentului ucrainean al Gărzii Naționale Azov.
  • Un fost soldat britanic a murit luptând împotriva forțelor rusești în Severodonețk. Ministerul britanic de Externe a confirmat că Jordan Gatley a fost împușcat și ucis în Ucraina.
  • Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a anunțat duminică posibilitatea unor noi discuții cu Vladimir Putin și cu pVolodimir Zelenski.
  • Ucraina a stabilit două rute prin Polonia și România pentru a exporta cereale și a evita o criză alimentară globală, deși blocajele au încetinit lanțul de aprovizionare, a declarat duminică ministrul adjunct de externe de la Kiev.
  • Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la necesitatea de a consolida legile anticorupție în Ucraina: „Încă mai trebuie implementate reforme, de exemplu pentru a combate corupția sau pentru a moderniza administrația, ceea ce va contribui, de asemenea, la atragerea investitorilor".
  • Restaurantele McDonald's s-au redeschis la Moscova având un nou proprietar (rus) și sub un nou nume, Vkusno & Tochka, care se traduce prin "Gustos și atât".

Rusia a ucis sute de civili în Harkov - Amnesty International

06:56 Putin „are doar trei până la șase luni" înainte de a intra în „incapacitate din punct de vedere medical", a susținut fostul agent MI6 Christopher Steele.

06:48Amnesty International: Rusia a ucis sute de civili în Harkov folosind muniţie cu dispersie.

06:12Financial Times: Greșelile lui Macron eclipsează sprijinul Franței pentru Ucraina.

----------