Ministerul britanic al apărării afirmă, în evaluarea de luni dimineață, că operațiunile militare de traversare a râurilor vor fi printre cei mai importanți factori ce vor decide soarta războiului din Ucraina.

„Cimitirul” de tancuri rusesti de pe malurile raului DonetFoto: Captura YouTube

Ce spun serviciile militare secrete britanice:

  • În weekend, bătălia din jurul orașului Severodonețk a continuat să facă ravagii. În lunile următoare, operațiunile de traversare a râurilor vor fi probabil printre cei mai importanți factori determinanți în ce privește evoluția războiului.
  • Sectorul central cheie, cu o lungime de 90 km, al liniei frontului rusesc din Donbas se află la vest de râul Siversky Donets.
  • Pentru a avea succes în actuala fază operațională a ofensivei sale din Donbas, Rusia va trebui fie să finalizeze acțiuni ambițioase de flancare, fie să efectueze operațiuni de asalt cu traversări de râuri.
  • Forțele ucrainene au reușit deseori să distrugă poduri înainte de a se retrage, în timp ce Rusia s-a străduit să pună în aplicare coordonarea complexă necesară pentru a realiza cu succes, sub foc, traversări de râuri pe scară largă.

-----------