Autoritățile locale din orașe de pe întreg teritoriul Rusiei au început în ultimele zile să dea jos bannere cu litera „Z”, devenit un simbol al susținerii față de războiul dus în Ucraina, relatează The Moscow Times.

Oferta unui magazin de suveniruri din MoscovaFoto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Alamy / Profimedia

De măsură au fost vizate inclusiv partidele politice, Serghei Mironov, liderul formațiunii O Rusie Dreaptă, afirmând că inspectorii primăriei din Moscova i-au ordonat să dea jos un banner pro-război de la sediul din capitala rusă.

Mironov a afirmat pe canalul său de Telegram că inspectorii au justificat măsura prin faptul că „numeroși cetățeni” s-au plâns de banner. El a mai spus că, în prezent, „nimic nu îți mai amintește de război în Moscova”.

Întâmplări similiare au fost relatate de presa locală din Sankt Petersburg, Novosibirsk și Kirov.

Pictat inițial pe tancurile și vehiculele militare trimise de Moscova în Ucraina, la fel ca litera „V”, „Z”-ul a devenit cel mai puternic simbol al susținerii „operațiunii militare speciale” declanșate de Putin pe 24 februarie.

Ea a fost folosită în timpul a numeroase manifestații pro-război, ajungând să fie afișată inclusiv pe clădiri publice, în vitrinele magazinelor, tricouri sau ca decorațiune pe torturi. Unele țări aliate Ucrainei au interzis afișarea sa în spații publice.

Posibile explicații pentru înlăturarea banerelor cu litera „Z”

„Ar putea fi un fel de rebranding. Războiul clar s-a împotmolit atât politic cât și militar”, a declarat pentru The Moscow Times Abbas Galliamov, un analist politic și fost consilier al președintelui Vladimir Putin.

Măsura de înlăturare a bannerelor a venit înainte de o sărbătoare publică celebrată luni în Rusia, decizia fiind cu atât mai de neînțeles întrucât, în general, nu există semne care să arate că simbolul ar fi respins de populația rusă.

În Moscova nu era afișat luni niciun steag sau banner cu simbolul Z, toate fiind vopsite în schimb în culorile drapelului rusesc.

Andrei Kolesnikov, un expert în politica rusă de la Centrul Carnegie pentru Pace Internațională, afirmă că este puțin probabil ca dispariția banerelor să marcheze vreo schimbare majoră în politica Moscovei, fiind posibil însă ca ea să reprezinte începerea unei noi faze a luptelor din Ucraina.

„Poate că este corectat ceva în strategiile de PR datorită unui nou stadiu al războiului care se va concentra pe teritoriile 'eliberate'”, a afirmat el pentru The Moscow Times.

Schimbare de strategie a Rusiei?

De altfel, există informații potrivit cărora Kremlinul pregătește deja anexarea tuturor teritoriilor ocupate într-un nou district federal ce urmează să fie încorporat Rusiei. În Herson și Melitopol autoritățile de ocupație au început recent să elibereze pașapoarte rusești în timp ce în zonele ocupate din regiunea Zaporojie au redactat un Cod fiscal.

Galliamov, care în trecut a scris discursuri pentru Vladimir Putin, mai spune că înlăturarea unor simboluri proeminente ale războiului ar putea fi pentru a pregăti populația pentru o înfrângere militară sau lipsa unei victorii clare.

„Când sunt înlăturate simbolurile publice, interesul publicului va scădea și oamenii vor fi mai puțin atenți la ce se întâmplă în realitate”, afirmă el.

În mod interesant, măsura vine după ce la începutul lunii iunie Kremlinul a trimis o circulară televiziunilor rusești în care le cere să nu menționeze în a câtea zi a „operațiunii militare speciale” s-a ajuns deoarece „îi poate determina pe ruși să se gândească la obiectivele și succesul invaziei”.

Potrivit informației dezvăluite de jurnaliștii de investigație de la Meduza, cererea a fost transmisă în redacții în ajunul zilei de 3 iunie, când s-au împlinit 100 de zile de la începutul invaziei. Altfel spus, canalelor de presă li s-a indicat să nu precizeze că este a 100-a zi a războiului.

Urmărește ultimele evoluții din a 110-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.