La sfârșitul lunii februarie, cu câteva zile înainte ca Rusia să lanseze invazia în Ucraina, pe platformele social media au început să circule imagini care arătau tancuri, vehicule blindate și lansatoare de rachete inscripționate cu litera „Z” care se îndreptau spre granița ucraineană, scrie CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Internauții au speculat că acest „Z”, scris în alfabetul roman, nu în cel chirilic, ar putea indica următoarele mutări ale Moscovei.

Experții militari l-au interpretat ca însemnând „Za pobedy”, „victorie” în limba rusă, sau „Zapat”, însemnând „Vest”.

Unii au poreclit vehiculele pictate cu simbolul drept „brigada lui Zorro” în timp ce alții au sugerat că „Z”-ul ar putea fi o referire la ținta numărul unu a Kremlinului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Speculații privind simbolul „Z”

Aric Toler, un cercetător ce colaborează cu site-ul de investigații Bellingcat, a declarat la sfârșitul lunii februarie că grupul nu are nicio idee despre ce înseamnă acest simbol și că el nu a mai fost folosit niciodată înainte de forțele armate rusești.

„Așadar, presupun/mă gândesc la ce este mai rău”, a scris acesta pe Twitter.

Rob Lee, un expert în politica de apărare a Rusiei care a urmărit mișcările de trupe rusești încă de când acestea au început să fie masate la granița cu Ucraina în luna noiembrie a anului trecut, sugerează că simbolul s-ar putea referi la unitățile militare alocate pentru războiul din țara vecină.

„Se pare că trupele rusești din apropierea graniței pictează markeri, 'Z' în cazul de față, pe vehicule pentru a identifica diferitele grupuri operative sau eșaloane”, afirma pe 19 februarie Lee, un doctorand în studii de război la King's College din Londra.

Potrivit unor informații, jumătate din vehiculele rusești ar fi marcate cu „Z”, în timp ce celelalte ar fi marcate cu „V” de la „Vostok”, însemnând „Est” în limba rusă.

Campanie de propagandă a Kremlinului

Însă în zilele de după lansarea invaziei din Ucraina, ceea ce la început a fost un simbol militar misterios a devenit în Rusia unul foarte popular pentru manifestarea sprijinului față de război.

Rușii au început să picteze „Z”-ul pe mașinile lor, să poarte bluze cu glugă inscripționate cu simbolul sau chiar batiste cu acesta la costum.

Unii analiști se tem că acesta ar deveni simbolul unui nou val de naționalism în Rusia și că el arată că, în pofida arestării a 13.500 de protestatari anti-război în Rusia, rușii în majoritatea lor sprijină războiul declanșat de Putin în Ucraina.

Cel mai recent sondaj de opinierealizat în Rusia arată că 63% dintre cetățenii țării susțin „operațiunea militară specială” din Ucraina, popularitatea președintelui Vladimir Putin fiind la rândul ei pe o pantă ascendentă de la declanșarea invaziei.

„Autoritățile au lansat o campanie de propagandă pentru a obține sprijin popular pentru invadarea Ucrainei și au parte de asta”, afirmă Kamil Galeev, un cercetător independent și fost bursier la prestigiosul Centru Wilson din Washington DC.

„Acest simbol inventat în urmă cu doar câteva zile a devenit un simbol al noii ideologii și identități naționale rusești”, adaugă Galeev.

Susținere pentru războiul din Ucraina

La un spital din Kazan, un oraș din sud-vestul Rusiei, copiilor bolnavi de cancer li s-a cerut să se alinieze pentru a forma un „Z” afară în zăpadă ca să-și arate sprijinul pentru „operațiunea militară specială” declanșată de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

Vladimir Vavilov, președintele organizației caritabile care conduce spitalul, a declarat că „pacienții și întreaga noastră echipă au participat la asta, în total în jur de 60 de persoane”.

„În mâna noastră stângă am avut fluturași cu steagurile Republicii Populare Luhansk, Republicii Populare Donețk, Rusiei și Tatarstanului (n.r. republica în care se află orașul Kazan) și mâna dreaptă ne-am strâns-o într-un pumn”, a relatat acesta.

---

Desfășurarea evenimentelor din Ucraina în ziua a 13-a de invazie este LIVETEXT aici pe HotNews.ro.