​Primarul orașului-port ucrainean Mariupol, Vadim Boichenko, spune că distrugerea infrastructurii critice a orașului la începutul invaziei ruse a fost o acțiune bine coordonată, el susținând că „trădători” au transmis încă de la început coordonate vitale forțelor ruse.

Tancuri rusești pe străzile din MariupolFoto: Alexei Alexandrov / Associated Press / Profimedia Images

„Au știut unde să bombardeze. Au fost mulți trădători care au dat coordonate. Tot ce am avut, tot ce e considerat infrastructura critică a orașului, a fost distrus în primele șapte zile”, a declarat pentru BBC primarul Vadim Boichenko, care între timp a părăsit orașul.

„Sunt 15 puncte de alimentare cu energie în oraș. Nici primarul nu știa unde erau toate. Iar ei (rușii) au știut și într-o săptămână le-au distrus pe toate 15. Orașul a fost lăsat fără electricitate”, a spus el.

Și punctele de apă, liniile de comunicații, depozitele în care erau stocate alimente și medicamente - au fost și ele vizate, a mai spus Boichenko.

El acuză că „trădătorii” ar fi aleși locali din cadrul consiliului municipal din partea partidului pro-rus „Platforma de opoziție - Pentru viață” (al lui Viktor Medvedciuk - n.r.). Aceștia conduc în prezent orașul sub ocupația rusă, spune el.

BBC precizează că nu a putut verifica în mod independent acuzațiile lui Boichenko.

___