Legătura dintre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie (sud), aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, și Agenția Internațională pentru Energie Atomică a fost restabilită, au anunțat Kievul și AIEA, potrivit France Presse.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: Energoatom

Conexiunea fusese întreruptă pe 30 mai, „când rușii au tăiat accesul operatorului ucrainean de telefonie mobilă Vodafone la Energodar", locul unde se află centrala, „cu care AIEA are un contract de transmitere de date", a precizat operatorul ucrainean Energoatom, într-un comunicat postat sâmbătă seara pe Telegram.

„Datorită eforturilor comune ale Energoatom și Vodafone, vineri, 10 iunie, a fost restabilită conexiunea între serverele de monitorizare a materialelor nucleare de pe amplasament și AIEA", a adăugat Energoatom.

AIEA a confirmat duminică seara, într-un comunicat postat pe Twitter, că „transferul de date" a fost restabilit „astăzi, după o întrerupere tehnică de aproape două săptămâni".

„Cu toate acestea, teletransmisia nu înlocuiește prezența fizică, la intervale regulate, a inspectorilor AIEA în uzine pentru a verifica materialele nucleare", a subliniat directorul general al Agenției, Rafael Grossi.

El a declarat că își „continuă eforturile" pentru a organiza o vizită la uzina din Zaporojie „cât mai curând posibil", lucru căruia Ucraina se opune atât timp cât locul este ocupat de ruși.

Ucraina consideră că o astfel de vizită ar „legitima în ochii comunității internaționale ocuparea" sitului de către forțele rusești, potrivit Energoatom.

„Situația este nesustenabilă", a declarat Grossi în această săptămână. El a adăugat: „De aceea, experții AIEA trebuie să meargă la fața locului".

La începutul lunii martie, soldații ruși au preluat controlul uzinei din orașul Energodar din sudul Ucrainei, separat de apele Niprului de capitala regională Zaporojie , care se află încă sub control ucrainean.

-----------